Russisch militair vliegtuig neergestort nabij Belgorod: volgens Rusland “65 krijgsgevangen” aan boord, volgens Oekraïne “raketten”

Nabij het Russische Belgorod is woensdagochtend een Russisch militair vliegtuig neergestort. Dat melden verschillende Russische staatsmedia. Volgens Russische bronnen waren er onder andere “65 krijgsgevangenen” aan boord, volgens Oekraïense bronnen gaat het om “raketten op weg naar het front”.

De crash vond woensdagochtend omstreeks 9 uur (Belgische tijd) plaats nabij de Russische stad Belgorod. Het Kremlin heeft de crash van de Iljoesjin Il-76 nog niet officieel bevestigd, maar zegt de zaak te onderzoeken. Volgens gouverneur Vyacheslav Gladkov vond dan weer een niet nader gespecificeerd “incident” plaats in het district Korochansky, ten noordoosten van de stad.

LEES OOK. Andere landen leverden eerder al raketten aan Oekraïne, maar Duitsland twijfelt alweer: “Motieven van regering blijven duister”

De oorzaak van de crash is nog onbekend, maar anonieme Oekraïense bronnen claimen dat het Oekraïense leger het vliegtuig heeft neergeschoten. Ook de voorzitter van de Russische Doema beschuldigt Oekraïne ervan het toestel te hebben neergehaald. De Russische autoriteiten hebben een onderzoeksteam naar de plaats van de crash gestuurd.

Krijgsgevangenen of raketten?

Volgens het Russische ministerie van Defensie bevonden er zich aan boord van het toestel zes bemanningsleden, drie passagiers, en 65 krijgsgevangenen die vervoerd werden voor een gevangenenruil. Volgens gouverneur Gladkov overleefde niemand de crash. “Ze hebben hun eigen soldaten gedood in de lucht”, zegt ook Doema-voorzitter Viatcheslav Volodine. “Hun moeders, hun kinderen wachtten op hen. Ze hebben onze piloten neergeschoten, die een humanitaire missie uitvoerden, met Amerikaanse en Duitse raketten.” Dezelfde Oekraïense bronnen melden echter dat er S-300-luchtafweerraketten op weg naar het front aan boord van het toestel waren.

LEES OOK. LIVE. Volg hier al het nieuws over de oorlog in Oekraïne

Belgorod ligt in het uiterste westen van Rusland, op zo’n 20 kilometer van de grens met Oekraïne. De regio werd de afgelopen weken wel vaker onder vuur genomen door Oekraïne.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER