BMW kwijt en werkstraf voor Heusdenaar na verkiezingsoverwinning Erdogan

Heusden-Zolder -

Een 21-jarige die vorig jaar in Heusden-Zolder met zijn BMW 325 op twee agenten inreed, is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. De man was door het dolle heen na de verkiezingswinst van de Turkse president Erdogan.

Geert Houben

Op 28 mei vorig jaar kwam de Turkse gemeenschap in de mijngemeenten massaal op straat om de verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan te vieren. Het feest was nog volop bezig toen de 21-jarige in zijn BMW 325 cabrio sprong en begon te zigzaggen over de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder. Als bij wonder raakte er niemand in de menigte gewond. Twee agenten, uitgerust met een bodycam, probeerden de dader te stoppen. Het zorgde voor een averechts effect. De gemaskerde bestuurder, met een Turkse vlag op het hoofd, gaf gas bij om aan de controle te ontsnappen. De man uit Heusden-Zolder reed naar de agenten toe die maar net aan de kant konden springen. Iedereen bleef ongedeerd.

Geen poging doodslag

De advocaat van de agenten sprak over poging doodslag. Woensdag volgde de Hasseltse strafrechter het openbaar ministerie dat het had over gewapende weerspannigheid. Er was geen intentie tot doden. De rechter kwam tot dit besluit omdat de dader op het laatste moment een snok aan zijn stuur gaf en wegdraaide van de agenten. “De betichte zette spontaan en uit eigen beweging het misdrijf stop.” De twee agenten waren zwaar aangedaan door de feiten en bleven uiteindelijk 28 dagen werkonbekwaam thuis.

Verbeurdverklaring BMW

“Ik heb spijt. Ik deed het niet expres. Toen ik de agenten zag, raakte ik in paniek”, verklaarde de verdachte op het proces. Zijn advocate Lies Meuwissen stelde dat er geen bedoeling was om de agenten te raken. “De verdachte was uitgelaten en wilde stoer doen, maar is nu onder de indruk van de feiten.” Zijn dollemansrit komt de dader op een werkstraf van 180 uur te staan. Als hij deze niet voltooit, hangt er hem 16 maanden cel boven het hoofd. Ook speelt de dader zijn BMW kwijt. De rechter bestempelt de auto als het wapen waarmee de gewapende weerspannigheid is gepleegd en verklaarde deze verbeurd. Daarnaast draait de twintiger op voor de proceskosten van 761 euro. Aan de twee agenten is hij 3.887 euro verschuldigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer