F-16 gehinderd door laser tijdens nachtoefening boven Stokkem

Een F-16-piloot is maandagavond tijdens een nachtoefening beschenen door een laser. Dat gebeurde net na 18.00 uur in het luchtruim boven Stokkem. Een opgeroepen patrouille van de politie heeft niemand aangetroffen op de locatie waar de laserstraal vandaan kwam. "De laser zorgt voor allerlei lichtflitsen in de cockpit. Dat leidt de piloot af, wat gevaarlijk is als je met een F-16 vliegt. De piloot is wel veilig kunnen landen", vertelt Koen Vanheste, commandant van de luchtmachtbasis Kleine-Brogel.

In Stokkem hebben onbekenden maandagavond een laser gebruikt om een overvliegende F-16 te beschijnen. Die was op dat moment een nachtoefening aan het uitvoeren. De piloot kon nog wel veilig landen. Dat schrijft het Belang van Limburg en is bevestigd aan onze redactie. "De hinder en het gevaar hangen af van de soort laser. Afleiding op zich is al zeer gevaarlijk in een cockpit", aldus commandant Koen Vanheste van luchtmachtbasis Kleine-Brogel. 

De melding liep bij de lokale politiezone Maasland binnen om 18.23 uur. Die stuurde meteen een patrouille naar de Stokkemerbaan. "Maar bij aankomst hebben onze mensen niemand aangetroffen", klinkt het bij de politiezone. 

Meerdere gevallen per jaar

De politie voegt nog toe dat het al enkele jaren geleden was dat er zich nog een soortgelijk incident heeft voorgedaan in hun zone. Volgens Vanheste gebeurt het wel meerdere keren per jaar: "Onze piloten maken het meerdere keren per jaar mee. Uiteraard heeft het altijd te maken met nachtvluchten. Die plannen we op maandag- en dinsdagavond, maar niet in de maanden juni, juli en augustus." 

De laserstralen kunnen erge gevolgen hebben volgens de basiscommandant. "Maandagavond zorgde de laser voor afleiding en hinder op het moment zelf. Dat is op zich al gevaarlijk. Er zijn ook zeer krachtige lasers die de piloten enkele dagen lang opzadelen met hoofdpijn of blinde vlekken in hun zicht. Dat is niet alleen levensgevaarlijk, maar ook hinderlijk achteraf." 

Een sterke laser kan dagen na de vlucht nog zorgen voor hoofdpijn of blinde vlekken bij onze piloten.
Koen Vanheste, basiscommandant Kleine-Brogel

Op de luchtmachtbasis hebben ze er het raden naar waarom mensen straaljagers beschijnen. "Er zal kattenkwaad bijzitten, maar er zullen ook mensen verveeld zitten met onze nachtelijke oefenvluchten. Dat is jammer, want onze piloten doen hun best en we willen hen dat laten doen in een zo veilig mogelijke omgeving." 

Meest gelezen