Hanne Desmet met goud op het EK tussen twee Nederlanders© EPA-EFE

Belgische en Nederlandse shorttrack-talenten gaan samen trainen, toppers zullen “aantal keer samen sparren”

Nadat de Belgische shorttrackers Hanne en Stijn Desmet vorig jaar te horen kregen dat ze niet meer welkom waren in Nederland, gaan de schaatsbonden van de Lage Landen vanaf volgend seizoen toch een nieuw structureel samenwerkingsverband aan. Dat geldt enkel voor de jeugd, al kunnen de Desmets wel incidenteel bij onze noorderburen terecht.

Maarten Delvaux

Op het voorbije EK shorttrack veroverde België maar liefst zes medailles. Dat waren er vier minder dan grote slokop Nederland. Samen kaapten de Lage Landen zo 60 procent van alle EK-medailles weg. In de nasleep van dat EK bereikten de bestuurders van de Vlaamse Schaatsunie een akkoord met hun Nederlandse collega’s van de KNSB over een nieuwe structurele samenwerking tussen de twee landen op het vlak van shorttrack. Enkel op het vlak van jonge talenten, weliswaar.

Er was vorig jaar stevige ruis op de relatie gekomen tussen de twee partijen toen bleek dat Hanne en Stijn Desmet niet langer in Nederland mochten trainen en op het WK plots niet meer konden rekenen op de technische en medische staf van Oranje. De reden? De Belgische broer en zus waren onder de vleugels van Nederland te goed geworden en kaapten te veel medailles weg voor de neus van onze noorderburen. Daarop trokken de Desmets - en in hun zog de rest van de Belgische shorttrackers - afgelopen herfst naar Canada. Met succes. De Belgen voelden zich thuis in Montréal en haalden de voorbije maanden een hoger niveau dan ooit. Hanne en Stijn Desmet maakten na het voorbije EK duidelijk dat ze graag tot de Winterspelen van Milaan 2026 met Canada willen blijven samenwerken en ook de ijzersterke Noord-Amerikanen zien dat zitten.

De twee schaatsbonden hebben nu ook officieel beslist dat er bij de senioren geen structurele Vlaams-Nederlandse entente meer zal gevormd worden. “Dit besluit heeft vooral te maken met de verschillende keuzes die er inmiddels zijn gemaakt als het gaat om het programma op weg naar Milaan”, vertelt Corne Lepoeter, voorzitter van de Vlaamse Schaatsunie, in een persbericht.

“Structurele samenwerking bij senioren sans rancune on hold”

“We respecteren dat we allebei een andere route naar Milaan kiezen en hebben met elkaar vooral gekeken naar wat er nog wél kan. Dat betekent dat we elkaar in de aanloop naar de Spelen zeker nog enkele keren zullen opzoeken om te sparren”, vult Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, aan. In het Europese luik van het seizoen zochten de Belgen afgelopen maand hun toevlucht tot Hongarije, maar dat bleek niet ideaal. Allicht kunnen de Desmets de komende twee winters een paar weken meetrainen in Heerenveen, als ze dat na de vertrouwensbreuk zelf nog zien zitten.

Wel gaan België en Nederland de komende jaren een structurele samenwerking aan op het vlak van jeugdige talenten. “Dat we vanaf komende zomer al intensiever met onze talenten samen gaan trainen, toont aan dat de intenties van beide bonden positief zijn en blijven”, zegt Lepoeter. “Op de korte termijn zetten we de structurele samenwerking bij de senioren even ‘on hold’, sans rancune. We zijn de KNSB dankbaar voor de afgelopen vijf jaar en blijven met elkaar in gesprek om de samenwerking bij de senioren na 2026 mogelijk weer te hervatten dan wel anders in te vullen.”

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer