Themabeeld© REUTERS

Slechts kwart van zelfstandige kledingwinkels is écht rendabel

Slechts één op de vier zelfstandigen met modewinkels verdient goed zijn brood. Dat blijkt uit een analyse van Trends en Trends Business Information.

jvh
Bron: BELGA

Het weekblad Trends bekeek de balansen voor het jaar 2022, met als criterium de cashflow. “Dat is het bedrag aan cash dat aan het einde van het boekjaar overblijft, na betaling van alle kosten, dus ook de leninglasten en de belastingen”, zegt Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information. “Het geeft een beeld van de reële rendabiliteit van de onderneming. Met dat bedrag kan de winkelier investeren, groeien of eventueel dividenden uitkeren.” 

Volgens Flisch moet een onderneming om gezond te zijn minimaal 20.000 euro cashflow per werknemer halen. Uit de analyse bleek dat 898 van de 3.518 ondernemingen die een balans neerlegden, die cashflowkaap halen. “Een kwart van de bedrijven maakt dus mooie winsten”, aldus Trends. 

Aan de andere kant hadden 895 ondernemingen een negatieve cashflow. “Een kwart van die bedrijven boekt dus financiële verliezen”, stelt Flisch. “De grote kaalslag zie je vooral bij de allerkleinste bedrijven. Van die groep is een derde verlieslatend. Nog eens een derde houdt maar net het hoofd boven water. Die zijn zo goed als gedoemd op termijn. De kleine dorpswinkels zullen over tien jaar niet meer bestaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer