ASML-topman Wennink: ‘Onze chipmachines zijn noodzakelijk voor de AI-boom’

De topman van de Nederlandse chipmachinebouwer, Peter Wennink. © ASML

De geavanceerde chipmachines van ASML zijn noodzakelijk voor de sterke groei op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Peter Wennink gezegd in een toelichting op de kwartaal- en jaarcijfers van het Nederlandse bedrijf.

Wennink wijst erop dat AI enorme hoeveelheden rekenkracht en dataopslag nodig heeft. ‘Zonder de technologie van ASML zal dat niet gebeuren’, aldus de topman. Hij verwacht dan ook dat AI een sterke aanjager zal zijn voor ASML en de klanten van de chipmachinefabrikant zoals TSMC, Intel en Samsung.

De topman verklaarde verder dat ook de energietransitie veel chips nodig zal hebben, bijvoorbeeld voor slimme energienetwerken. Ook daar zijn de chipmachines van ASML voor nodig, stelt Wennink.

ChatGPT

ASML maakt de zogeheten EUV-machines. Dat zijn de meest geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders ter wereld. In het vierde kwartaal kreeg het bedrijf voor 5,6 miljard euro aan orders voor EUV-machines, die zo groot zijn als een bus en honderden miljoenen kosten.

Onlangs werd gemeld dat topman Sam Altman van ChatGPT-moederconcern OpenAI plannen zou hebben om een eigen netwerk van AI-chipfabrieken op te zetten. Hij zou al investeerders in onder meer het Midden-Oosten hebben benaderd om die plannen met miljarden dollars te financieren. Ook die fabrieken zullen dan waarschijnlijk de machines van ASML nodig hebben om geavanceerde chips te produceren.

Partner Content