© AFP

Facebook en Instagram beschuldigd van laksheid rond antisemitisme en negationisme

Sociale netwerksites Facebook en Instagram worden ervan beschuldigd niet voldoende maatregelen te nemen tegen de publicatie van antisemitische of negationistische boodschappen. Dat meldt de Oversight Board, een onafhankelijk comité dat de beslissingen van moederconcern Meta opvolgt rond moderatie van inhoud.

gli
Bron: BELGA

Het onderzoek van Oversight Board ging van start na een publicatie in september 2022 van een tekening waarop Octo Tentakel, een personage uit de animatieserie SpongeBob, ingezet wordt om het aantal joden die gedood werden tijdens de holocaust in vraag te stellen. De publicatie wijst ook op een complottheorie volgens dewelke de schoorstenen van het concentratiekamp van Auschwitz pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd zouden zijn.

De tekening werd meer dan duizend keer bekeken en werd zes keer gesignaleerd aan de moderatiedienst van Meta wegens het overtreden van de regels rond haatdragende berichten. Vier van de zes meldingen werden automatisch verworpen zonder dat een mens de boodschap onderzocht had. Een van de klagers tekende verzet aan tegen de verwerping, maar ook dat verzet werd automatisch verworpen. Hij heeft dan de Oversight Board gevraagd om het dossier te onderzoeken.

Het onafhankelijk comité is vervolgens tot de conclusie gekomen dat de tekening inderdaad de regels van de groep Meta overtreden heeft. Het feit dat de tekening zo lang online is blijven staan, is in elk geval verontrustend, aldus de Oversight Board.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer