Niets staat Zweedse toetreding tot NAVO nog in de weg: na Turkije staakt ook Orban zijn verzet

Hongarije staat expliciet achter de toetreding van Zweden tot de NAVO en zal de aanvraag snel ratificeren, dat maakte Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de vedragsorganisatie, woensdag bekend.

Bron: BELGA

“Ik heb een goed telefoongesprek gehad met premier Viktor Orban. Ik ben verheugd met de duidelijke steun van de premier en zijn regering voor het NAVO-lidmaatschap van Zweden”, schreef Stoltenberg in een bericht op X. “Ik kijk uit naar de ratificatie zodra het parlement weer bijeenkomt.”

Het Turkse parlement heeft dinsdagavond ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. De president Recep Tayyip Erdogan zal nu het zogenaamde toetredingsprotocol ondertekenen. Zweden had alleen nog de goedkeuring van Hongarije nodig om lid te worden van het militaire bondgenootschap.

Orban zei niet wanneer er gestemd zou kunnen worden. Normaal gesproken begint de volgende zitting van het Hongaarse parlement op 27 februari. Het is onduidelijk of er voor die tijd een speciale zitting zou kunnen plaatsvinden voor de ratificatie. Die is al goedgekeurd in de gespecialiseerde commissies van het parlement. De stemming in de plenaire vergadering laat nog op zich wachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer