Deze jonge Retienaren wisten het al. In hun dorp is het goed vertoeven.© Dieter Daniels

Inwoners van Retie en Hoogstraten zijn het gelukkigst: “Allemaal gemoedelijke mensen, geen onruststokers”

Retie, Hoogstraten -

Het geluksgevoel is het grootst bij de inwoners van Retie en Hoogstraten. De beide Kempense gemeenten scoren een schitterende 88 procent in de Gemeente-Stadsmonitor. “Het verbaast me niet, want er is veel beleving in de dorpen.” Turnhout is met 81 procent de laagst scorende stad, geen enkele Kempense gemeente doet slechter.

af, ram

Uit de Gemeente-Stadsmonitor blijkt dat 88 procent van de Retienaren zich gelukkig voelt. “Dat de inwoners tevreden zijn, daar ben ik natuurlijk gelukkig mee”, reageert burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie). “De vraag is hoeveel mensen de enquête hebben ingevuld, maar wat betreft het geluksgevoel zie ik dat we, in vergelijking met de vorige bevraging, van 87 procent stijgen naar 88 procent.”

LEES OOK. Turnhoutenaar is nog meer ontevreden dan drie jaar geleden: “Dit hakt er stevig in”

“In Retie wonen allemaal gemoedelijke mensen, geen onruststokers”, geeft Patrick Geuens als verklaring. “Iedereen zal een ander steeds helpen. We zijn ook heel sociaal, mede dankzij een bruisend café- en verenigingsleven. Ook worden tradities hier in ere gehouden zoals de vele teerfeesten en gehuchten- of wijkkermissen. Daardoor is het sociale contact hier veel groter dan in verstedelijkte gebieden. Met deze cijfers in het achterhoofd is het uiteraard belangrijk om de Retiese eigenheid te bewaren.”

Noorderkempen

Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) is tevreden met de 88 procent die Hoogstraten scoort. “Het verbaast me enerzijds niet, want Hoogstraten is een prachtige gemeente. Er is veel beleving in de dorpen en het verenigingsleven draait goed; Anderzijds krijg ik soms een andere indruk over hoe gelukkig onze inwoners zich voelen als je de negatieve commentaren op sociale media leest. Maar dat zal in heel wat andere gemeenten niet anders zijn. De scores van onze buurgemeenten liggen in dezelfde lijn als Hoogstraten, dat geeft aan dat het zo slecht nog niet is in de Noorderkempen.”

“De score maakt me trots, maar ik besef dat er nog dingen beter kunnen. Dat werd maandag duidelijk met het verkeersongeval in Minderhout waarbij een 11-jarige fietser om het leven kwam. Alle ongevallen vermijden gaat niet lukken, maar het is triest wat er maandag gebeurd is. Het kan alleen maar een stimulans zijn om werk te maken van een betere verkeersveiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners