Scholencampus stuurt meisje (11) dat dreiging veroorzaakte definitief van school: “Ze heeft snel hulp nodig”

Balen -

Campusschool Curieuzeneuzen uit Balen heeft een definitieve beslissing genomen over de preventieve schorsing van het 11-jarige meisje dat vorige week voor de sluiting van de school zorgde na anonieme bedreigingen op TikTok. “Deze gebeurtenis is een schreeuw om hulp van de betrokken leerling”, zegt directeur Leen Van Vaerenbergh.

Stef Geeraerts

De klassenraad van scholencampus Curieuzeneuzen boog zich dinsdagnamiddag over de toekomst van het 11-jarige meisje dat vorige week woensdag na een anonieme bedreiging op TikTok de sluiting van de school veroorzaakte. Samen met de gemeentelijke crisiscel en politiediensten werd toen beslist om de school uit voorzorg te sluiten op donderdag 18 januari.

In afwachting van de klassenraad liet de school vorige week vrijdag al weten over te gaan tot preventieve schorsing, maar intussen is de betrokken leerling definitief van school gestuurd.

“We gaan ervan uit dat deze gebeurtenis een gigantische schreeuw om hulp is van de betrokken leerling”, zegt directeur Leen Van Vaerenbergh. “Het blijft een kind dat extreme dingen heeft gedaan, maar het is belangrijk dat het meisje snel hulp krijgt.”

LEES OOK. 11-jarig meisje opgepakt na bedreigingen aan leerlingen Balense school, en het bleek al langer fout te lopen: “Ontnuchterend”

“Ik ga 19 januari een pistool vuurwerk een aansteker en papier ik ga iedereen neer schieten en daarna de school op brand zetten wacht maar jullie gaan zien ik heb in totaal 60 kogels”, klonk het in de video van het meisje.

© RR

Woensdagavond 17 januari stuurde zowel de politiezone Balen-Dessel-Mol als de gemeente Balen het bericht rond de sluiting van de scholencampus aan de Boudewijnlaan de wereld in.

De dreiging zorgde voor paniek op de campus van basisschool Curieuzeneuzen van het GO! Onderwijs aan de Boudewijnlaan in Balen, maar door correct te handelen nam het dreigingsniveau snel af. Het meisje werd donderdagochtend door de politie ondervraagd en de zaak werd overgemaakt aan het parket.

Opnieuw ongerustheid

Donderdagavond ontstond er opnieuw ongerustheid bij ouders en kinderen van de scholencampus toen er nieuwe berichten verschenen op het bewuste TikTok-account. Toen ging het niet om concrete wijzigingen. Hoewel de gsm door de politie eerder in beslag genomen werd, slaagde het meisje erin om op een ander toestel in te loggen en berichten plaatsen.

LEES OOK. Dylia (11), slachtoffer van pesterijen door bedreiger Balense school, getuigt: “Zij nam het mij kwalijk en moest mij echt niet”

“De avond dat de betrokken leerling werd opgepakt, is ze er toch opnieuw in geslaagd om online te gaan, waardoor in de eerste plaats werd uitgekeken naar een tweede dader”, zegt Van Vaerenberg. “Gelukkig hebben we dit snel opgemerkt en kon de politie snel ingrijpen om het account definitief af te sluiten.”

In afwachting van verder onderzoek heeft de school maatregelen genomen. Zowel de leerlingen als leerkrachten kunnen zolang het nodig is beroep doen op psychologische ondersteuning. “De voorbije dagen zaten onze leerlingen van de laatste jaren nog met veel vragen en angsten, maar intussen keert de rust in onze school stilaan terug”, zegt directeur Leen Van Vaerenbergh. “Leerlingen weten nu dat ze ons moeten verwittigen bij soortgelijke situaties.”

Infoavond sociale media

Maandagavond plant de school een vorming over de gevaren en de bescherming van de leerlingen op sociale media. Het gaat om een infoavond die al langer gepland stond, maar die na de gebeurtenissen van vorige week een andere wending krijgt. Campus Curieuzeneuzen uit Balen werkt voor de infoavond samen met Digisaurus, een organisatie met veel expertise in het werken met jongeren.

“Het is de bedoeling om in te zoomen op wat er zich in onze school heeft afgespeeld, maar ook algemeenheden van sociale media komen aan bod. Ook ouders krijgen tips over hoe ze best als gezin met sociale media omgaan en hoe erover te praten met hun kinderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen