© Bart Roggeman, Jan Carsau

Waarom mensen in Hemiksem ongelukkiger zijn dan in Schilde: “Hoe groener, hoe gelukkiger”

Hemiksem/Schilde -

Uit de Gemeente-Stadsmonitor, de driejaarlijkse bevraging van de Vlaamse overheid, blijken – los van de stad Antwerpen – de inwoners van Hemiksem het minst gelukkig. In Schilde en Kalmthout ligt het geluksgevoel dan weer het hoogst. Een verschil van tien procent.

Bart Roggeman

In de bevraging werden tal van parameters getoetst zoals de tevredenheid over het bestuur, de buurt, de dienstverlening (loket/digitaal), voldoende groen in de buurt én het geluksgevoel. De cijfers liggen weliswaar dicht bij elkaar, toch lijkt een aantal parameters het verschil te maken. Zo ligt in Hemiksem de tevredenheid over voldoende groen in de buurt (70 procent) opmerkelijk een stuk lager dan in het Vlaams gewest (78 procent), in Schilde scoort dit met 90 procent daarentegen het hoogst.

“We zijn nu eenmaal een dichtbevolkte gemeente”, zegt Hemiksems burgemeester Luc Bouckaert (CD&V). Ter vergelijking: Hemiksem heeft een bevolkingsdichtheid van 2.209 inwoners per vierkante kilometer en een bebouwingsgraad van 75,7 procent, Schilde respectievelijk 56,2 en 51,6 procent.

“We kunnen niet meer groen creëren dan er niet-bebouwbare oppervlakte is. Niettemin leveren we inspanningen, terwijl de perceptie vaak anders is. De Bekaert-site was vroeger één betonnen vlakte van 25 hectare, nu wordt er een groot aantal woningen gerealiseerd maar ook een park van 8 hectare. Hetzelfde met park Den Akker, een gebied van 6,5 hectare dat vroeger niet publiek toegankelijk was. Ook de Gemeenteplaats – wat een aantal jaar geleden anders was – is gevrijwaard van verdere bebouwing.”

Minder middenstand

Niettemin is het opvallend dat in vergelijking met 2020 het geluksgevoel is gedaald met 10 procent. “Als we kijken naar een aantal andere parameters, zien we dat in we in Hemiksem wat kansarmoede betreft wel bijna dubbel zo hoog zitten als andere gemeenten in de buurt, wat hier wellicht ook mee te maken heeft. Dat hebben we al trachten te counteren met de Opstap-pas die zeker nog verder moet worden verfijnd. Het is ook wel zo dat de winkel- en uitgangsgelegenheden zijn afgenomen door een aantal gevestigde waarden die zijn gestopt. Met de middenstandsraad wordt hemel en aarde verzet om dit weer aan te zwengelen.”

Terwijl aan de andere kant in de cijfers onder meer het vertrouwen in het bestuur en consultatie van de inwoners weliswaar een stijging kennen, ondanks vele kritieken zoals de mobiliteit en parkeerproblematiek die er in Hemiksem leven.

Hogere inkomens

Dat het vele groen bijdraagt tot de geluksfactor, ervaren ze in Schilde. “Dat hebben we zeker gemerkt tijdens corona”, zegt burgemeester Dirk Bauwens (N-VA). “Inwoners hadden hier, ondanks alles, veel meer mogelijkheden om buiten te komen, om te fietsen en wandelen. Het gaf hen een groter vrijheidsgevoel dan in stedelijk gebied het geval was. Wij ervaren hier ook wel enige druk en vraag naar appartementen toe, maar proberen dit te counteren, door dit zo veel mogelijk te concentreren in de dorpskernen. We hebben hier het voordeel dat we buiten die kernen meteen met villabouw en woonparken zitten. Naar vrijetijdsbeleving toe hebben we hier ook nog altijd een goed aanbod van horeca en winkels, waardoor mensen in eigen gemeente kunnen blijven. Ook dat draagt ongetwijfeld bij tot die geluksfactor. We kunnen ten slotte ook niet onder stoelen of banken steken dat het gemiddeld inkomen hier aanzienlijk hoger ligt. Ook dat speelt mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners