Ondanks een waarschijnlijk groen licht van Europa is België nog steeds niet zeker of het wil stoppen met de import van LNG uit Rusland

Dinsdag werd de optie voor elke EU-lidstaat om de import van Russisch LNG stop te zetten iets concreter via een stemming in het Europees Parlement. België zou hier binnenkort zijn voordeel mee moeten kunnen doen. Maar als het aan Tinne van der Straeten ligt, bestaat het risico dat ons land er geen gebruik van zal maken. België zou dus een van de belangrijkste toegangspoorten voor Russisch LNG naar Europa blijven.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de Europese invoer van Russisch aardgas (via pijpleidingen) sterk is gedaald sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, is de invoer van Russisch LNG (per schip) gestegen. België is de derde grootste invoerder van LNG in Europa. Het zegt dit proces niet te kunnen tegenhouden, gebonden aan contracten. Momenteel zijn er op Europees niveau geen sancties tegen Russisch gas.

In het nieuws: Een belangrijke stemming over Russisch LNG.

  • De energiecommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag een hele reeks regels goedgekeurd voor de hervorming van de gasmarkten.
  • Een van de goedgekeurde maatregelen betreft de invoer van Russisch LNG. Elke lidstaat moet zelf kunnen beslissen of hij deze al dan niet stopzet.

Een wettelijk kader om contracten stop te zetten

De details: Fluxys, "sponsor van de oorlog in Oekraïne."

  • Het Europees Parlement en de Raad
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer