Jokko

Van "Knokke Off" tot de Zomerhit en nu ook 5 MIA's: daarom was 2023 een topjaar voor Pommelien Thijs

Pommelien Thijs vult haar prijzenkast na 3 Gouden K's ook aan met 5 MIA's. Ze wint onder meer de belangrijke prijzen voor "beste solo artiest" en "Hit van het jaar", voor "Erop of eronder". In 2023 is Thijs alomtegenwoordig geweest op radio en televisie: een overzicht van de hoogtepunten uit een vol jaar.

Pommelien Thijs begint 2024 op dezelfde manier als 2023: met een reeks prijzen. Vorig jaar waren het twee Gouden K's en drie MIA's. Daar doet ze met drie Gouden K's en vijf MIA's een stevige schep bovenop. Niet toevallig, want 2023 was zonder twijfel haar jaar.

Na vier Sportpaleis-concerten in het voorjaar met "#LikeMe" werkt Thijs toe naar de release van haar eerste soloplaat "Per ongeluk". "Pommelien schrijft haar eigen nummers, dus ze heeft in het voorjaar van 2023 bijzonder veel tijd in de studio doorgebracht om alles klaar te krijgen", verduidelijkt manager Lester Williams.

De plaat komt eind juni uit, waarna Thijs een drukke festivalzomer wacht, met een mix van soloconcerten en "#LikeMe"-shows. Soms speelt ze in beide shows op hetzelfde evenement, zoals op Maanrock in Mechelen. Daar staat ze eerst op het podium als Caro uit "#LikeMe", en later op de avond solo. Ook Nederland lonkt, met de eerste concerten bij onze noorderburen.

Blikvanger in de festivalzomer is haar verrassingspassage bij Bazart, op het hoofdpodium van Pukkelpop. Thijs zingt samen met de groep hun nummer "Denk maar niet aan morgen". Daar blijft het niet bij: Thijs en Bazart brengen later op het jaar samen het nummer "Hou mij vast" uit. Ze eindigen 2023 samen in het Sportpaleis, op het minifestival met Nederlandstalige muziek, georganiseerd door Bazart.

Ander belangrijk muzikaal hoogtepunt: de Zomerhit voor het aanstekelijke "Erop of eronder". Tweede keer, goede keer, want in 2022 maakt Thijs al kans met "Ongewoon", maar Margriet Hermans kaapt de prijs dan weg. Met de catchy opvolger de zomer erna is het helemaal "erop" voor Pommelien. Haar trofee schenkt ze aan haar grootmoeder van 101.

BEKIJK - Zo bracht Pommelien Thijs vanavond "Erop of eronder":

Videospeler inladen...

Internationaal televisiesucces

Pommelien Thijs is naast zangeres ook ontwerpster van haar eigen outfits. Ze duikt overal op in opvallende zelfgemaakte outfits. Ze maakt zelfs de kledij van de Ketnetwrappers op het laatste "Gala van de Gouden K's".

Thijs acteert ook. Twee televisierollen zijn in 2023 op een heel andere manier bepalend geweest. In het voorjaar komt er na vier seizoenen een einde aan de muzikale jongerenreeks "#LikeMe". De allerlaatste aflevering wordt uitgezonden op Ketnet. De rol van hoofdpersonage Caro Timmers betekende voor Thijs in 2019 haar grote doorbraak.

Pommelien Thijs in een zelf ontworpen outfit bij de Gouden K's
Jokko

Bij haar volgende grote televisierol is Thijs gecast als een heel ander personage. Als losbandige en bipolaire Louise toont ze in "Knokke off" een andere kant van zichzelf. De serie gaat over een groep jongeren die zich in het mondaine Knokke stevig laat gaan, tegen de achtergrond van familiale strubbelingen. Thijs laat zich voor haar rol lange extensions aanmeten. Ze krijgt veel lof voor haar acteerprestatie, aan de zijde van nieuwkomer Willem De Schryver.

"Knokke off" wordt in het voorjaar gelanceerd op VRT MAX en wordt daar zo'n succes dat de afleveringen in de zomer te zien zijn bij VRT1. Door de samenwerking met Netflix wordt de serie ook daar wereldwijd gelanceerd. De gedubde versie "High tides" wordt een internationaal succes, met op een bepaald moment een plaats in de top 10 van best bekeken series wereldwijd. "Pommelien houdt van de combinatie van zingen en acteren, dus we streven naar een goede balans in haar agenda", aldus manager Lester Williams.

Een beeld van Pommelien Thijs als Louise in "Knokke off"
© VRT

Pommelien Thijs is in 2023 niet enkel als actrice te zien op televisie. Als coach wint ze in het najaar "The Voice Kids" op VTM. In het begin van 2023 trekt ze samen met 7 andere BV's 12 dagen te voet door Groenland, voor de opnames van het programma "De expeditie: Groenland". Die reeks is sinds eind 2023 te zien op GoPlay en loopt momenteel op Play4. Thijs blikt er al wandelend terug op de grote drukte in haar leven. "Ik wil vooral bewust blijven genieten van alles wat me overkomt", zegt ze onder meer.

Wat brengt 2024?

Ook dit jaar blijft Pommelien Thijs muziek combineren met televisiewerk. Er wordt een tweede reeks van "Knokke off" ingeblikt. Van februari tot juni staat er een tournee gepland langs muziekclubs in Vlaanderen en Nederland. Thijs speelt onder meer in de AB, Het Depot en De Roma: shows die al zijn uitverkocht.

Ze trekt ook richting Nederland, waar ze in gelijkaardige zalen zal spelen. "Er zijn weinig andere Belgen die dat klaarspelen, dus we zijn heel fier dat we in heel Nederland spelen, tot in Groningen in het noorden toe", aldus haar manager.

Wellicht komen hier ook nog festivalshows bij. Thijs zat in de Belgische selectie bij het showcasefestival "Eurosonic" begin januari. Daar doen internationale boekers inspiratie op om artiesten te strikken voor hun evenement. Al zou er in de zomer ook ruimte zijn voor wat vakantie.

Ook de prijzenregen dikt na de Gouden K's en de MIA's misschien nog aan. Bij de Kastaars die op 27 januari worden uitgereikt, maakt Thijs kans op een prijs met "Knokke off" en een individuele prijs als mediapersoonlijkheid. "Knokke off" maakt ook kans op 6 Ensors: die prijzen voor films en series worden op 3 februari uitgereikt op het Filmfestival van Oostende.

Meest gelezen