N-VA-fractieleider Wilfried Van Daele verdedigt de koers van de meerderheid.© Vlaams Parlement TV

Vlaamse meerderheid keurt stikstofdecreet goed ondanks scherpe kritiek en protesterende boeren

Het is gebeurd, het Vlaams Parlement heeft het stikstofdecreet goedgekeurd. Ondanks de scherpe kritiek van de Raad van State zette de meerderheid door. En zelfs de paar rebellen bij de meerderheid en protesterende boeren op de publiekstribune konden daar niets aan veranderen.

agy

Open VLD’er Bart Van Hulle stuurde zijn kat naar de stemming. Hij is binnen zijn partij al langer de grootste tegenstander van het decreet. “Ik ben uitermate teleurgesteld”, reageert hij. “De Raad van State zegt dat het hele systeem waarop het decreet stoelt, kaduuk is. Als de meerderheid dat dan toch stemt, vind ik eigenlijk schandalig.”

CD&V’ers Bart Dochy en Tinne Rombouts planden ook een strategische plaspauze in om niet te hoeven stemmen. Hun partij heeft het geweer van schouder veranderd na haar lange tegenstand. Nu hebben ze de mond vol van een “overgangsdecreet”. N-VA-fractieleider Wilfried Van Daele verdedigt de koers van de meerderheid. “Niets doen is geen optie. Dan komt er sowieso een vergunningenstop.”

LEES OOK. Vlaamse regering duwt stikstofdecreet door, oppositie is strijd om hoofdpijndossier beu: “Het alternatief is chaos”

Minister-president Jan Jambon dankt op X iedereen die meegewerkt heeft aan het decreet. “Het decreet programmatische aanpak stikstof (PAS) is een feit. We vermijden dat Vlaanderen op slot gaat. Landbouw en industrie hebben opnieuw een toekomst, met respect voor de natuur”, schrijft hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Boerenbond teleurgesteld, VOKA opgelucht

De Boerenbond en Groene Kring, de organisatie van jonge land- en buitenbouwers, reageren teleurgesteld op de goedkeuring van het decreet. “Na drie jaar onderhandelen, 20.000 bezwaarschriften, tientallen syndicale acties en twee uiterst kritische juridische adviezen van de Raad van State, stemde het parlement toch voor de goedkeuring van een decreet met wankele fundamenten. Boerenbond en Groene Kring gaan zoals aangekondigd door met juridische stappen tegen het gestemde decreet”, klinkt het in een persbericht.

Werkgeversorganisatie VOKA spreekt dan weer van een “immense opluchting” nu het Vlaams Parlement het licht op groen heeft gezet voor het stikstofdecreet. “Investeerders en ondernemers hebben weer zicht op voorspelbaarheid en een voldoende mate van rechtszekerheid. Deze juridische oplossing voor het stikstofprobleem zal geen schoonheidsprijs winnen. Maar het is vandaag het hoogst haalbare”, stelt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in een persbericht. Volgens Maertens zou elke alternatief de Vlaamse economie “met een onoverzienbare schade opzadelen”. Door de goedkeuring is er weer zicht op een voorspelbaar vergunningenkader, klinkt het.

Eenzelfde boodschap valt te horen bij essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. Directeur Ann Wurman spreekt van een “cruciale stap op weg naar minder stikstof en meer rechtszekerheid”. “Er wacht mogelijk nog een juridisch vervolgproces maar met dit decreet is er op z’n minst meer duidelijkheid over het beoordelingskader voor het verlenen van vergunningen, een essentiële kerntaak van de overheid en het fundament van een attractief investeringsklimaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER