Wetstraatwatcher Bart Verhulst over Conner Rousseau: "Berekende gok: hij komt terug als lijstduwer"

Maakt ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nog een politieke comeback voor de verkiezingen of niet? Die vraag stelt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder deze week aan collega Bart Verhulst in de nieuwe VRT NWS-podcast "Onder ons". Verhulst legt alvast zijn bonen te week op een terugkeer van Rousseau, maar dan wel op "de meest nederige plaats": als lijstduwer.

De nieuwjaarsreceptie van Vooruit was er eentje zonder Conner Rousseau, maar hij ging er nog vlot over de tong, vertelt Wetstraatjournalist Bart Verhulst in de nieuwe VRT NWS-podcast "Onder ons". "Zolang hij niet terug is en daarover ook geen duidelijkheid is, zal Conner Rousseau het gespreksonderwerp blijven, zeker als je weet wat er allemaal is gebeurd en welk trauma dat de partij heeft bezorgd." 

Rousseau nam midden november ontslag als voorzitter van Vooruit en als Vlaams Parlementslid na een dronken nacht in Sint-Niklaas. Hij deed daar toen racistische en seksistische uitspraken. Sindsdien heeft Melissa Depraetere de leiding van de partij overgenomen.

Op de nieuwjaarsreceptie leken de Vooruit-militanten intussen helemaal gewonnen voor een terugkeer van Rousseau, merkte Verhulst. "Maar als partij moet je met meer rekening houden dan met de militanten, namelijk met de kiezer. Dan is de vraag: heeft Vooruit iets te winnen of iets te verliezen bij het terughalen van Conner?"

Verhulst zelf gokt niettemin ook op een comeback van Rousseau. "De partij zwalpt ook een beetje in de communicatie over wanneer dat zou moeten gebeuren. Mijn berekende gok is dat hij terugkeert als lijstduwer. Niet als lijsttrekker, want dat is een zichtbare positie, waardoor hij gevraagd zou worden in de debatten. Als hij vanop die plek verkozen raakt, is hij echt 'geplebisciteerd', zoals wij dat noemen, witgewassen door de kiezer."

Geloofwaardig?

Ivan De Vadder vraagt zich af of het überhaupt wel verstandig zou zijn voor Vooruit om Conner zo snel terug te brengen. "Melissa Depraetere staat er nu, neemt het podium en het voortouw: door nu Conner terug te brengen, verstoor je die hele dynamiek."

Bovendien ondergraaf je de huidige strategie van de partij door Rousseau te laten terugkeren, stelt hij. "De strijd tegen extreemrechts en heel specifiek Vlaams Belang wordt een stuk moeilijker wanneer je met Rousseau in de rangen naar debatten trekt. Dan krijg je onvermijdelijk de vraag hoe geloofwaardig je die strijd nog kunt voeren."

Vóór de aanloop naar het Vooruit-congres begint, moet het probleem-Conner van de baan zijn

Bart Verhulst, politiek journalist bij VRT NWS

"Vandaar dat ze hem dan als lijstduwer zouden laten terugkeren: dat is de meest nederige positie, helemaal onderaan", countert Verhulst. "Bovendien hoor je nu al het argument van Depraetere: 'Onze strijd is niet verloren door die uitspraken tijdens één zatte nacht. Dat bindt de partij voor de rest niet'. Als hij terugkeert, zal je dat antwoord moeten blijven geven, maar het is wel al geformuleerd."

Krokusvakantie als deadline

Wanneer weten we nu eigenlijk definitief wat het wordt? "Eerst werd er gezegd: kort na Nieuwjaar. Dan zeiden ze dat ze nog tijd hadden tot midden april, wanneer de lijsten definitief moeten worden ingediend. Nu was de boodschap: tegen de krokusvakantie. Want Vooruit heeft begin maart een congres met inhoudelijke voorstellen. De weken voordien wil de partij gebruiken als een soort aanloop. Vóór die aanloop begint, moet het probleem-Conner van de baan zijn."

Meest gelezen