© Google Street View

Negenjarig Frans jongetje overleefde twee jaar lang alleen in flat nadat moeder bij haar vriend ging wonen: “Hij bleef elke dag flink naar school gaan”

Een Franse moeder is veroordeeld tot achttien maanden cel nadat ze twee jaar lang haar zoontje volledig verwaarloosde. Terwijl zij introk bij haar vriend, moest het jongetje tussen de leeftijd van 9 en 11 alleen overleven op een klein appartementje zonder verwarming.

gli
Bron: BFMTV, TF1, La Charente Libre, The times

Het is een opmerkelijk, maar vooral erg intriest verhaal. De kleine jongen woonde jarenlang samen met zijn moeder in een appartementje in Nersac, een dorp in het zuidwesten van Frankrijk, tot de 39-jarige vrouw in 2020 besliste om te gaan samenwonen met haar vriend zo’n vijf kilometer verderop. Haar zoontje, toen amper negen jaar oud, bleef alleen achter.

In een kleine flat op de tweede verdieping van een grijs appartementsgebouw moest het kind op zijn eentje weten te overleven. Heel af en toe kwam zijn moeder langs met haar scooter om hem wat eten uit blik te brengen, maar verder moest de jongen zichzelf onderhouden. Hij at kleine gebakjes en stal af en toe tomaten van het balkon van de buurvrouw. Ook moest hij het regelmatig zonder verwarming of elektriciteit stellen, verklaart burgemeester Barbara Couturier aan BFMTV. De jongen wikkelde zich dan in drie donsdekens om de kou buiten te houden.

Goede punten

Het schrijnende verhaal bleef lang onder de radar, mede omdat de jongen er wonder boven wonder in slaagde zijn normale leven aan te houden. Hij bleef elke dag flink naar school gaan, waste zich netjes, ook al was dat soms met koud water, en zag er gezond uit. Zijn leerkrachten benadrukken dat het jongetje steeds goed presteerde. “Hij vertelde wel dat hij alleen at en alleen de bus pakte”, vertelt een ex-klasgenootje aan TF1. “En hij ging ook nooit iets doen en bleef altijd thuis.” Maar niemand vermoedde dat hij echt alleen woonde.

Volgens The Times zouden enkele buren enkele keren hun bezorgdheid hebben geuit tegenover de moeder, maar de vrouw had hen gezegd dat ze zich er niet mee mochten bemoeien. Uiteindelijk kreeg de politie voor het eerst lucht van de zaak toen de moeder zich meldde bij de sociale dienst in Nersac. Ze bleek financiële problemen te hebben. “Ze kwam ons vertellen dat ze het financieel moeilijk had en we gaven haar vier bonnen voor vers eten. Maar ze pakte in de plaats een paar blikken eten mee”, aldus burgemeester Couturier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Even later maakten ook enkele buren melding van de verdachte situatie en ging de politie een kijkje nemen ter plaatse. Ze troffen een bijna leeg appartement aan. In de ijskast bleek helemaal niets te liggen en van persoonlijke spullen van de moeder was geen spoor. Alleen in de kamer van het jongetje bleken enkele spullen te staan. Volgens de politie had hij een soort coconnetje voor zichzelf gemaakt.

Pleeggezin

Vorige week verscheen de zaak voor de rechtbank. De moeder ontkende de feiten en zei dat haar zoontje bij haar en haar partner woonde in Sireuil. Maar buren uit Sireuil verklaarden dat ze het jongetje daar nog nooit hadden gezien. Uit telefoongegevens bleek bovendien dat de vrouw nooit in Nersac bleef slapen.

De vrouw is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk. De andere zes mag thuis uitzitten met een enkelband. Het jongetje, dat omschreven wordt als “heel volwassen en veerkrachtig” wordt sinds september 2022 opgevangen bij een pleeggezin. Hij zou het contact met zijn moeder hebben verbroken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER