"Taal heeft de kracht om mensen te verbinden": Poëzieweek van start met ruim 4.000 gedichten op ramen

Op donderdag 25 januari is het Gedichtendag, de start van de 12e Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Op straat valt er niet naast te kijken: op meer dan 4.000 ramen zijn "weesgedichten" geschreven. Poëzie is belangrijk, zegt dichter Edward van de Vendel, "ze geeft je de kans om anders naar de dagelijkse wereld te kijken."

Het is een jaarlijks lichtpuntje in de winter: Gedichtendag en de Poëzieweek. De grootste campagne voor poëzie in de Lage Landen heeft dit jaar als thema “Thuis”. In scholen, bibliotheken, boekhandels, cultuurcentra maar ook gewoon op straat: overal kom je de komende week gedichten tegen.

BEKIJK - een weesgedicht in Ieper met katten Blanco en Tao in een hoofdrol:

Videospeler inladen...

Weesgedichten

Op meer dan 4.000 ramen van winkels, bibliotheken maar vooral privéhuizen zijn de voorbije dagen verzen geschreven, met witte stift in een mooi handschrift, soms opgefleurd met illustraties. Daarmee is de actie “weesgedichten” aan zijn vierde editie toe. Via de plaatselijke bibliotheek kon je zo’n gedicht “adopteren”, waarna iemand het persoonlijk op je ruit kwam schrijven. Je kon kiezen uit 100 teksten, een kwart ervan kinder- en jongerengedichten.

Meer dan 100 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel doen mee met de weesgedichten en voor het eerst duiken er ook op in Nederland. De Vlaamse dichter Rhea Cecile is meter van de weesgedichten.

"Poëzie kan heel verbindend zijn, maar dat gebeurt vaak kleinschalig. Hier week je de poëzie los van het papier en breng je ze naar buiten. Dat geeft een extra dimensie. De sociale factor is er tussen de bewoner, de passant, de illustrator. Daaruit komen allerlei fijne verhalen voort. Dat taal, dat poëzie zo krachtig is, daar word ik heel enthousiast van", zegt Rhea Cecile.   

Dichter Rhea Cecile in "De ochtend" (Radio 1, 25 januari 2024):

Ook de Nederlandse schrijver Edward van de Vendel is een ambassadeur van de poëzieweek. Hij schreef het “poëziegeschenk”, een boekje met tien gedichten dat je gratis krijgt in de boekhandel, als je een andere bundel koopt. 

Edward van de Vendel is een gevierd jeugdauteur. Vorig jaar won hij de Boon literatuurprijs met de jeugdroman “Misjka” en dit jaar is hij genomineerd met “Gelukkig en blij”. Voor het poëziegeschenk “Kom nog even naar mij kijken straks” schreef Van de Vendel eenmalig gedichten voor volwassenen “over de dingen van het leven”. 

Daarvoor bekijkt Van de Vendel zijn eigen omgeving, zijn ouders, zijn geliefden. "Ik ga mezelf één keer toestaan om tien heel, heel autobiografische gedichten te maken. Eén enkele keer", vertelde de dichter in Poëziekrant.

Het thema “Thuis” van de Poëzieweek moet je volgens hem ruim bekijken: “Het is voor mij niet een omgeving of iets met muren en ramen. Het gaat over de mensen die je thuis laten zijn in je leven.” Poëzie geeft je de kans om een tweede, derde, vierde, vijfde, zesde leven op te doen, om anders naar de dagelijkse wereld te kijken. Poëzie is er altijd, is van belang en is voor iedereen".

BEKIJK - Edward van de Vendel leest "Huisgenoot":

Videospeler inladen...
foto Poëziecentrum Gent

De Poëzieweek heeft heel wat activiteiten in petto: lezingen, wandelingen, workshops, wedstrijden, tentoonstellingen. Ook veel klassen gaan creatief aan de slag met taal en poëzie. In het Arboretum van Kalmthout vind je  gedichten tussen de bloeiende toverhazelaars; in verschillende culturele centra kun je je de komende tijd onderdompelen in gedichten uit "Oerhert" van Astrid Haerens en muziek van Mariske Broeckmeyer en Jasmijn Lootens. 

Bibliotheken zijn belangrijke plekken, niet enkel op Gedichtendag. Dichter des vaderlands Mustafa Kör schreef speciaal voor deze Poëzieweek een ode aan de bibliotheek.

Bibliofiel

Het zijn beloftes waar je naar reikt
hoog en droog als gonzende bijenkorven
Een blik was genoeg om meer te willen
voor het leven

Je meandert langs ruggen, plukt hier en
daar vruchten van voldragen schappen
Telkens je er eentje aanslaat, gloort het
in lichaam en geest

In de ban van meer licht jaag je sindsdien
van en naar je wingewest. De verhoopte buit
is bladgoud en inzicht

Onder dit gebinte liggen wereldwonderen
voor het grijpen als snoepgoed. Dat ervoer je
van in het prille begin. Langs moeders rokken
keek je op en je oerknal voltrok

Mustafa Kör

Meest gelezen