Tientallen meldingen over sterke gasgeur in centrum Antwerpen: voorlopig nergens gas gemeten

De Antwerpse brandweer krijgt tientallen meldingen binnen over een doordringende gasgeur in het centrum en het zuiden van de stad. De brandweer en netbeheerder Fluvius zijn op zoek naar een mogelijke oorzaak, maar hebben nog geen lek gevonden. Ondertussen zou de geur verplaatst zijn naar het noorden van de stad.

Brandweer Zone Antwerpen krijgt sinds gisterenavond tientallen meldingen binnen over een gasgeur in de stad. "Het wordt ook omschreven als een stevige benzinegeur, sommige mensen spreken ook van rotte eieren", zegt Marie De Clercq van de brandweer aan VRT NWS. "Onze ploegen zijn al een tiental keer uitgereden, maar ze hebben nergens een gaslek kunnen vinden. Dat is al goed nieuws."

Eén brandweerwagen spoort naar de bron en rijdt geclusterd langs verschillende adressen

Marie De Clercq, Brandweer Zone Antwerpen

Waar de geur vandaan komt, is nog niet duidelijk. Ook de politie, de milieudienst en ploegen van netbeheerder Fluvius zijn op pad om de oorzaak van de geur te vinden. "Er wordt snel gedacht aan een bron in de haven bij de verspreiding van dit soort geur, maar die kans is klein omdat de wind niet uit die richting komt." 

Verplaatst naar het noorden

Er is een BE-Alert uitgestuurd in Antwerpen. "We hebben er nu voor gekozen om één brandweerwagen te laten rondrijden langs verschillende adressen in dezelfde wijk", aldus Marie De Clercq. "Zo blijven de andere wagens beschikbaar voor mogelijke interventies."

De brandweer heeft momenteel een dertigtal oproepen gekregen voor de geur. Die oproepen komen uit de hele binnenstad. "De piek van het aantal meldingen ligt in de Tentoonstellingswijk aan Antwerpen Expo. Vooral vanochtend waren er daar veel meldingen, nu schuift dat wat op naar de binnenstad en het noorden van de stad."

Meest gelezen