© AP

Kroatische ex-international stapt uit onvrede op als bestuurder bij UEFA: “Hij doet het alleen om zijn eigen ambities waar te maken”

De voormalige Kroatische international Zvonimir Boban stopt als bestuurder bij de Europese Voetbalconfederatie UEFA. Hij werd er in 2021 binnengehaald als “hoofd voetbal”. In een korte boodschap op de UEFA-website bevestigt de organisatie donderdag dat beide partijen “in onderling akkoord” uit elkaar gaan.

Bron: BELGA

De 55-jarige Boban, die als creatieve middenvelder furore maakte bij AC Milan, zou de UEFA naar verluidt verlaten door een conflict met voorzitter Aleksander Ceferin. Hij zou het niet eens zijn met de plannen om het mandaat van de Sloveen te verlengen voorbij de vastgelegde termijn. De huidige UEFA-reglementen schrijven voor dat een UEFA-voorzitter maximaal twaalf jaar kan zetelen, maar Ceferin wil daaraan sleutelen met als doel tot 2031 te kunnen aanblijven. Hij zou dan vijftien jaar voorzitter zijn. 

Zvonimir Boban en Paolo Maldini bij AC Milan.© AP

Ceferin kwam 2016 aan de macht in de nasleep van het corruptieschandaal waardoor Michel Platini moest aftreden als UEFA-baas. De Sloveen werd vervolgens een eerste keer herverkozen in 2019. Door de reglementswijziging, die Ceferin op 8 februari op een congres in Parijs wil laten goedkeuren, hoopt de Sloveen die eerste drie jaar niet laten meetellen. Hij rekent erop dat de vastgelegde twaalf jaar (drie mandaten van vier jaar) pas ingaan vanaf 2019. Zo wil Ceferin zich in 2027 opnieuw kandidaat kunnen stellen voor vier jaar. 

In een brief waaruit verschillende media citeren, legt Zvonimir Boban uit dat hij zich meerdere keren heeft uitgesproken tegen de plannen van Ceferin, maar telkens bot ving. “Ondanks mijn erg grote bezorgdheid en totale afkeur, vindt de UEFA-voorzitter niet dat er juridisch problemen bestaan met betrekking tot de voorgestelde verandering, en zeker geen morele of ethische”, schrijft de Kroaat, die ook een verleden heeft bij de FIFA onder voorzitter Gianni Infantino. “Hij blijft erbij zijn plannen door te drukken met als enige doel zijn eigen ambities te kunnen waarmaken.”

Aleksander Ceferin.© AP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer