Een op de vijf varkensboeren in Vlaanderen dient aanvraag in om ermee te stoppen

340 extra varkenshouders hebben zich kandidaat gesteld om in de uitkoopregeling van de Vlaamse regering te stappen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Een eerste oproep leverde vorig jaar 236 aanvragen op. Het gaat om in totaal zo'n 20 procent van het aantal varkensboeren in Vlaanderen.

De steunregeling waarbij varkensboeren hun activiteiten stopzetten, is een maatregel uit het stikstofakkoord. Ze moet helpen de uitstoot van stikstof vanuit de landbouw te verminderen en de varkensstapel met 30 procent af te bouwen.

Voor de opkoopregeling was een budget van 200 miljoen euro voorzien. Omdat het geld niet volledig was besteed na de eerste ronde, was er ruimte voor een tweede oproep. Daarvoor breidde de Vlaamse regering de steunregeling uit door de drempel van de impactscore te verlagen. Door die lagere drempel kwamen 2.688 extra varkensbedrijven in aanmerking. 

Leeuwendeel uit West-Vlaanderen

Uiteindelijk kwamen dit keer dus 340 kandidaturen binnen om de stallen stop te zetten. Het leeuwendeel - 209 varkensboeren - komt uit West-Vlaanderen. In Antwerpen stelden zich 47 boeren kandidaat, in Limburg 28, in Oost-Vlaanderen 51 en Vlaams-Brabant 5.

Nadat de bedrijven die in aanmerking komen een aanbod ontvangen van de Vlaamse Landmaatschappij, hebben ze een jaar tijd om hun activiteiten stop te zetten, de stallen leeg te maken en de stalinrichting te verwijderen, de omgevingsvergunning te laten aanpassen en de stopzettingsvergoeding op te vragen.

Van de 236 varkenshouders die zich bij de eerste oproep kandidaat hebben gesteld, hebben er nog maar elf effectief hun bedrijf stopgezet. Volgens Demir kan ten vroegste op 17 oktober een eindbalans opgemaakt worden. Boeren zullen nog hun laatste varkens vermarkten, en dat neemt tijd in beslag, klinkt het. Voor de tweede oproep zal dat pas in 2025 kunnen gebeuren. 

BEKIJK – Het is altijd mijn droom geweest om het landbouwbedrijf van mijn ouders over te nemen, maar dat wordt dag na dag moeilijker”: jonge Nicolas Dehaemers getuigt in “VRT NWS laat”:

Videospeler inladen...

Varkensboer Alex Vangeneugden: "Stop met pijn in het hart"

Een van de varkensboeren die de handdoek in de ring gooit, is Alex Vangeneugden (61) uit Lummen. "We zijn een oranje bedrijf. Tegen 2030 moesten we een groot stuk van onze stallen afbreken en opnieuw bouwen. In het verleden waren we altijd lang bezig met vergunningen, omdat buren bezwaren indienden en zo meer. Het gaat niet meer."

Hij baatte zijn boerderij sinds 1990 samen met zijn vrouw uit. "We waren een echt boerengezin. Het doet pijn in het hart dat we er binnenkort mee moeten stoppen." Zijn bedrijf moet er tegen oktober mee ophouden, maar wellicht is het binnen een aantal maanden al zover.

Ter compensatie krijgt hij om en bij de 200.000 euro. "Als je geen uitweg meer hebt, dan neem je alles aan. Eerst leek het erop dat we meer zouden krijgen, maar - zo zeggen ze - Europa vond het eerste bedrag te hoog. Nochtans hoor ik dat boeren in Nederland met vergelijkbare stallen tot wel een miljoen euro ontvangen."

Meest gelezen