Koude zeewatertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan vergroten de kans op hittegolven in Europa
Volledig scherm
Koude zeewatertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan vergroten de kans op hittegolven in Europa © AFP

Koude Noord-Atlantische Oceaan vergroot kans op hittegolven in Europa: “in volksmond noemt men dit een klimaatwip”

Koude zeewatertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan vergroten de kans op hittegolven in Europa, aldus nieuw onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Tellus A: Dynamic Meteorology and Oceanography. Duitse wetenschappers analyseerden over een periode van 40 jaar zeewatertemperaturen in relatie tot hittegolven in Europa. Hierdoor onthulden ze een sterk verband tussen deze oceaanomstandigheden en luchttemperaturen in Europa.

7 reacties

  • Eddy Van Nieuwenhuyzen

    3 maanden geleden
    Een klimaatwip ? Die zal dan toch uit een Nederlandse volksmond komen en niet uit een Vlaamse. Ik heb er in ieder geval nog nooit van gehoord.
  • Kurt Vanhaverbeke

    3 maanden geleden
    Dit kan toch niet goed zijn voor natuur en mens...
  • Peter Van Weereld

    3 maanden geleden
    Zalige temperaturen in Spanje, Costa Blanca!! 👍iedereen buiten op een terrasje aan het genieten.
  • Dany Herman

    3 maanden geleden
    Liever naakt op bed dan met een stapel donsdekens
  • JoanEdi vandeneede

    3 maanden geleden
    Ik leef nu al twee maanden met 37 a 39 graden in Venezuela. Als dat niet warm is weet ik het niet meer !
  1. Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd

    Persoon die besmettin­gen met var­kenslint­worm in Lier veroorzaak­te is geïdentifi­ceerd

    Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan. Om de privacy van de persoon af te schermen, kan het Departement Zorg geen verdere details geven over hoe dit brononderzoek is verlopen.
  2. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.