Een vuistje met grote gevolgen: 16-jarige Oekraïense tennisster aan de schandpaal genageld op Australian Open

Yelyzaveta Kotliar zal de volgende keer twee keer nadenken alvorens ze een wedstrijd afsluit met een vuistje aan het net. De 16-jarige Oekraïense gaf er op de Australian Open eentje aan een Russin en dat is ‘not done’ in tijden van oorlog.

Vincent Van Genechten

Kotliar verloor in de eerste ronde van het juniorentoernooi met 6-2 en 6-4 van Vlada Micheva. De twee tennistalenten liepen vervolgens naar het net en gaven elkaar een vuistje. Standaard in het tennis, maar nu zorgde het voor controverse. Sinds de start van de oorlog is het een ongeschreven regel dat Oekraïners geen vuistjes of handen geven aan Russen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het leverde Kotliar zowaar een vermaning én een onderzoek op van de Oekraïense tennisfederatie, die het omschreef als “een onaangenaam incident”. Vader Konstantin moest alle zeilen bijzetten om zijn dochter te verdedigen tegen de storm aan kritiek.

“In het begin van een carrière is het moeilijk om met zo’n dingen om te gaan en niet nerveus te zijn”, klonk het in een statement. “Helaas voelde mijn dochter zich niet rustig. Haar emoties liepen hoog op, waardoor ze haar gedrag niet helemaal onder controle had. Ze deed dit op automatische piloot, zonder te beseffen dat er achter het net een vertegenwoordiger van het land stond die de aanval op ons thuisland lanceerde. Het was absoluut een vergissing waar ze spijt van heeft en ze verzekert ons dat ze dit nooit meer zal doen.”

Yastremska.© EPA-EFE

Topspeelster Dayana Yastremska kreeg er na het bereiken van de halve finales bij de vrouwen zelfs een vraag over. De Oekraïense is aan het stunten als qualifier, maar ontvluchtte twee jaar geleden haar thuisland door de oorlog. Zij geeft Russinnen geen hand aan het net.

“Wij als Oekraïners hebben ons standpunt: we schudden de handen niet”, klonk het na haar winst tegen de Tsjechische Linda Noskova. “Maar ik denk dat ze nog een beetje jong is en dus nog niet zo ervaren. Ik weet echter zeker dat ze achter Oekraïne staat en ik weet zeker dat ze gewoon te emotioneel en in de war was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer