© ATV

Indringende geur in Antwerpen grotendeels verdwenen: “Ze is bijna letterlijk volledig overgewaaid”

Antwerpen -

De Brandweer Zone Antwerpen heeft donderdagochtend tientallen oproepen gekregen voor een doordringende geur. De geur werd her en der in de binnenstad en het zuiden van de stad gesignaleerd. Intussen is de geur grotendeels verdwenen, maar de oorzaak is nog onbekend.

joro, nelo

Zowel de brandweer zelf als aardgasnetbeheerder Fluvius stuurden donderdagochtend ploegen de straat op om op zoek te gaan naar de bron van de geur, die initieel werd omschreven als gasgeur. Aangezien de wind niet vanuit het havengebied of vanop de Schelde waait, werd niet meteen in die richting gedacht. “Daardoor konden al veel oorzaken worden uitgesloten”, zegt Marie De Clercq, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen.

De brandweer ontving al sinds woensdagavond meldingen over geurhinder binnen, maar die leek deze ochtend nog feller aanwezig dan gisteren. “Het is nog niet duidelijk of het effectief over gas gaat”, zegt De Clercq. “Onze ploegen hebben nergens op het terrein gas gemeten, wat goed nieuws is. Sommigen omschreven het eerder als een stevige benzinegeur, anderen als geur van rotte eieren.”

Oorzaak

De brandweer was met verschillende ploegen de straat op gegaan om de oorsprong te kunnen achterhalen. Ook de lokale politie en de milieudienst van de stad Antwerpen werden ingezet. Intussen is de brandweer gestopt met actief zoeken. “Sinds 11 uur zijn de meldingen over de geurhinder gestopt. In totaal kregen we een dertig à veertig oproepen. Elk van deze oproepen werd onderzocht, maar nergens werd gas gementen.”

De mileudienst van de stad zoekt intussen verder naar de oorzaak. “Ze hebben al een tiental pistes onderzocht, maar de oorzaak is nog steeds een groot misterie. Het is vaak heel moelijk te achterhalen omdat mensen meestal niet happig zijn om te vertellen dat het misschie van hen komt door een productiefout of dergelijke”, aldus de woordvoerder. Volgens haar is de kans reëel dat de echte oorzaak nooit achterhaald zal worden.

BE-alert

De geur zou intussen sterk verminderd zijn: “Ze is bijna letterlijk volledig overgewaaid”, zegt De Clercq. De brandweer stuurde donderdagochtend een BE-alert uit via mail om de stadsbewoners te bevestigen dat ze ermee bezig zijn.

“We kregen zeer veel oproepen en nemen deze oproepen ook heel serieus, maar we willen mensen toch vragen altijd een afweging te maken over de ernst van de situatie en of het noodzakelijk is de noodcentrale te bellen. Onze lijnen moeten openblijven voor andere ernstige zaken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen