© Belga

Tiental meldingen van indringende geur in Antwerpse binnenstad: “Ruikt naar benzine of rotte eieren”

De brandweerzone Antwerpen heeft donderdagochtend tientallen oproepen gekregen voor een doordringende gasgeur in de stad. De geur werd her en der in de binnenstad en het zuiden van Antwerpen gesignaleerd, maar de oorzaak is nog onbekend.

jvh, joro
Bron: BELGA

Volgens woordvoerder Marie De Clercq van de brandweerzone Antwerpen kwamen er al sinds woensdagavond meldingen over geurhinder binnen, maar leek die donderdagochtend nog feller aanwezig. “Het is nog niet duidelijk of het effectief over gas gaat”, klinkt het. “Onze ploegen meten alvast geen gas op het terrein, dat is al goed nieuws. Sommigen omschrijven het eerder als een stevige benzinegeur, anderen als geur van rotte eieren.”

De stad heeft ook een BE-Alert uitgestuurd. “Brandweer en politie krijgen veel meldingen binnen over geurhinder. Ze zijn op de hoogte en zoeken naar de oorzaak”, klinkt het daarin. “Maak je je toch zorgen en wil je de nooddiensten bellen? Probeer dan goed te omschrijven waar de reuk waarneembaar is.”

Oorzaak

De brandweer is met verschillende ploegen de straat op gegaan om de oorsprong te kunnen achterhalen. Ook de lokale politie en de milieudienst van de stad Antwerpen zijn ingezet, net als ploegen van aardgasnetbeheerder Fluvius. “We hebben er nu voor gekozen om één wagen te clusteren en op verschillende adressen in dezelfde wijken te gaan rondrijden, zodat de andere wagens ook beschikbaar zijn voor andere interventies”, aldus De Clercq

“Een oorzaak achterhalen is vaak heel moeilijk, omdat mensen vaak niet happig zijn om te vertellen dat het misschien van hen komt, omdat er een productiefout was of dergelijke dingen”, aldus De Clercq. De kans is dan ook reëel dat de echte oorzaak nooit achterhaald zal worden, klinkt het. Aangezien de wind momenteel niet vanuit het havengebied of vanop de Schelde waait, wordt niet meteen in die richting gedacht.

Tegen de middag was het aantal meldingen fors afgenomen. De geur lijkt grotendeels verdwenen, maar waar hij vandaan kwam blijft nog onduidelijk, meldt de brandweerzone Antwerpen. De dienst milieu-interventie blijft de zaak nog wel onderzoeken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer