Björn Ulvaeus (ABBA) bezorgd over AI: "Ik ben bang voor muziek waar geen mens aan te pas komt"

ABBA-boegbeeld Björn Ulvaeus kwam in Brussel pleiten voor meer respect voor auteursrechten voor muzikanten, in tijden van streaming en AI (artificial intelligence). Bent Van Looy kon de Zweedse songsmid strikken voor een exclusief gesprek. Daarin uitte Ulvaeus zijn bezorgdheid over de impact die AI kan hebben op de muziekwereld.

Behalve singer-songwriter van de wereldberoemde band ABBA is Björn Ulvaeus ook actief als voorzitter van CISAC, de internationale koepel van auteursverenigingen, waar bijvoorbeeld ook het Belgische Sabam bijhoort. Ulvaeus deed in Brussel een oproep tot duurzame Europese steun voor de bescherming van auteurs.

Sinds ABBA in de jaren zeventig het mooie weer maakte met wereldhits als “Waterloo” of “Dancing queen” is de muziekwereld onherkenbaar veranderd. Een Spotify-klik heeft het 45-toerenplaatje vervangen en behalve streaming is ook AI in volle opmars. Waar staat de muzikant nu? Björn Ulvaeus doet zijn visie uit de doeken in een interview met Bent Van Looy (Radio 1).

BEKIJK - Björn Ulvaeus (ABBA): "De vergoeding voor muzikanten bij streaming is nog altijd veel te laag":

Videospeler inladen...

Streaming kwam er op een moment dat de muziekindustrie aan het doodgaan was”, zegt Björn Ulvaeus, “toen er massaal illegaal gedownload werd. Spotify werd toen ingehaald als een soort verlosser, waardoor muzikanten tenminste iéts zou krijgen. Maar de vergoeding was veel te laag.” Voor de luisteraar zijn de goedkope abonnementen natuurlijk positief. Het loont niet meer de moeite om illegaal te downloaden. Maar het resultaat is wel “dat muziek ondergewaardeerd blijft”. 

Het is met AI dringender dan ooit om het auteursrecht van muzikanten te beschermen  

Björn Ulvaeus (ABBA)

Ook met de komst van AI staat het auteursrecht van muzikanten op de helling. “AI is er al en zal de muziekindustrie en de muzikant definiëren”, erkent Ulvaeus. “De nood om de auteursrechten van componisten en tekstschrijvers te beschermen is nooit urgenter geweest dan nu.” AI-programma’s die “trainen” op bestaande muziek moeten aan de makers van die muziek een eerlijke vergoeding betalen. De Europese Unie kan daarvoor principes opleggen, die hopelijk navolging krijgen.”   

BEKIJK - Björn Ulvaeus (ABBA): AI kan inspireren, maar ik vrees het moment dat de computer het overneemt:

Videospeler inladen...

AI heeft ook veel voordelen. Maar Benny Andersson blijft de beste co-auteur

Björn Ulvaeus (ABBA)

Björn Ulvaeus is allesbehalve vies van technologische ontwikkelingen, denk maar aan de hologram-show van ABBA. Hij ziet ook de voordelen van artificiële intelligentie voor muzikanten. “Je kunt het zien als een uitbreiding van je geest. Je hebt toegang tot allerlei referenties die je niet in je hoofd hebt zitten. Hoe zou dit klinken als Rachmaninov het speelde? Dat is niet stelen of kopiëren: je kunt je laten inspireren.” Hoewel. Zelfs met alle AI “blijft de beste co-auteur natuurlijk Benny Andersson”, lacht Ulvaeus.

Automatisch gegenereerde muziek, waar geen mens meer aan te pas komt, dat zou een ramp zijn

Björn Ulvaeus (ABBA)

Maar er is een grote maar. Wat als de computer het helemaal overneemt? “Ik ben bang voor automatisch gegenereerde muziek, waar geen menselijke hand aan te pas is gekomen. De dag komt dat dit soort liedjes op de radio te horen is, en dat je er zelfs tranen in je ogen van krijgt. Dat zou een ramp zijn! We kunnen aan dit soort muziek nooit auteursrechten toekennen, dat moeten we nu beslissen."

Meest gelezen