Slecht geslapen afgelopen nacht? Volle maan kan er voor iets tussen zitten

Heb je afgelopen nacht slecht geslapen? Kans is groot dat mensen de volle maan als dader aanduiden. Maar is dat wel terecht? Eén ding is zeker: de maan kán een effect hebben op onze slaap, maar dat heeft te maken met het licht. Inge Declercq, slaapexperte en neurologe aan het UZA, licht toe.

emke

Bepaalde onderzoeken tonen aan dat sommige mensen onrustiger en minder diep slapen als het volle maan is, vertelt Declercq. Alleen de reden waarom is voor wetenschappers niet helemaal duidelijk. “Het kan te maken hebben met het licht”, zegt ze. “Als er ’s nachts een open hemel is en je gordijnen niet verduisterend genoeg zijn, kan het licht van de maan door je oogleden schijnen en dat kan de slaap verstoren.”

Te veel licht zorgt ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt verstoord. “De aanmaak begint in functie van het bioritme, dat bij iedereen anders is, een tweetal uur voor je neurobiologisch ideale slaaptijd. Te fel licht of blauwspectrumlicht, van je smartphone of tablet, kan die productie verstoren. Die melatonine speelt een rol bij het aanzetten van je slaap, maar ook bij de slaapregulatie doorheen de nacht.”

Een slechte nachtrust bij volle maan kan ook te maken hebben met stress. “Als je weet dat het volle maan is, kan dat ook onbewust meespelen omdat er dan vaak sprake is van een angst of ongerustheid. Dat zijn stressoren die ervoor kunnen zorgen dat je onrustiger slaapt.”

Ook de temperatuur kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt, maar dat is in het geval van afgelopen nacht wellicht niet de oorzaak. “Een ideale kamertemperatuur ligt tussen de 15 en 19 graden. Het is nu wel wat warmer dan vorige week, maar het is nog steeds maar acht graden ’s nachts. Het kan zijn dat mensen hun verwarming hebben laten aanstaan en het dus te warm wordt in de kamer. Maar dat heeft natuurlijk niets met de maan te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER