© Wim Hendrix

Waterpoort op Het Zuid wordt gerestaureerd

de Waterpoort op Het Zuid wordt grondig gerestaureerd. Het beschermde monument op de Gillisplaats vertoont tekenen van ouderdom en op sommige plekken is steen aan het verbrokkelen. De werken starten wellicht volgend jaar.

patrick van de perre

In het totaal zal de restauratie van de poort iets minder dan 700.000 euro kosten. De klus is nodig omdat het monument op een aantal plaatsen zware slijtage vertoont.

“Zowel het feit dat het gebouw leegstaat als dat het in de geschiedenis al drie keer van locatie is veranderd, zorgen ervoor dat de Waterpoort niet in de beste staat verkeert. Op sommige plekken begint het voegwerk te verdwijnen en delen van de natuursteen, waarin het gebouw is opgetrokken, moeten hersteld of vervangen worden”, zegt de schepen van Patrimonium, Caroline Bastiaens (CD&V).

Er is een voorstel tot beheersplan opgesteld voor het monument. In dat plan werd onderzocht welke werken er moeten uitgevoerd worden om de poort in ere te herstellen. Het gebouw is de enige bewaarde stadspoort en dateert uit het begin van de 17de eeuw.

De werken, die in principe volgend jaar beginnen, zullen een aantal maanden duren. De klus wordt geklaard door Erfgoed en Visie. Dat is een architectenbureau gespecialiseerd in het restaureren en verbouwen van historische gebouwen en objecten. “We gaan nu een definitief beheersplan voor het monument opstellen. Daarna werken we het restauratiedossier af. Pas dan kan gestart worden met de werken”, zegt Caroline Bastiaens.

Publieke functie

Ook de deuren en het interieur van de Waterpoort worden aangepakt. In het gebouw zijn een aantal ongebruikte ruimtes. Het is mogelijk dat die ruimtes in de toekomst een publieke functie krijgen.

“We sluiten dat niet uit, maar veel meer dan dat is er nog niet over te zeggen. Eerst moet de kwalitatieve restauratie uitgevoerd worden. We gaan de volgende maanden onderzoeken of het gebouw geschikt is om er een invulling aan te geven en welke dat dan zou kunnen zijn.”

De restauratie van de poort betekent goed nieuws voor de buurt. Nog dit jaar wordt begonnen met de aanleg van de eerste ondergrondse parking op de Gedempte Zuiderdokken. Meteen daarna wordt op dat deel de bovengrond aangepakt. Als het een beetje meezit, is zowel het eerste deel van de heraanleg van het plein als de restauratie van de Waterpoort klaar in de loop van 2019.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER