Boeing 737 MAX 9-toestel waarvan zijpaneel in volle vlucht loskwam op 6 januari 2024.

Boeing-incident kost Alaska Airlines 150 miljoen dollar, vanaf morgen wel weer vluchten met 737 MAX 9-toestel

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Alaska Airlines schat dat de opschorting van vluchten met Boeing 737 Max 9-vliegtuigen in de Verenigde Staten haar 150 miljoen dollar (138 miljoen euro) zal kosten. De opschorting kwam er, nadat begin januari een paneel tijdens een vlucht van Alaska Airlines was losgekomen.

Volgens een document dat werd gepubliceerd op de website van de Amerikaanse beurswaakhond (SEC), verwacht Alaska Airlines haar 737 Max 9 vanaf morgen geleidelijk aan opnieuw in dienst te nemen, tot ze begin februari weer allemaal vliegen. 

Alaska Airlines heeft 65 dergelijke Boeings in de vloot. Elk vliegtuig zal onderzocht worden. Volgens de maatschappij kunnen die inspecties tot 12 uur in beslag nemen per toestel. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) keurde gisteravond een procedure goed voor die inspecties.   

Door het tijdelijk aan de grond houden van de vliegtuigen en verwachte vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, waarschuwde Alaska Airlines nog dat de resultaten voor het jaar 2024 waarschijnlijk aan de onderkant van de eerder meegedeelde vork zullen uitkomen. 

Het incident met het losgekomen paneel vond plaats op 5 januari, tijdens een vlucht tussen Portland en Ontario. Het vliegtuig moest een noodlanding maken. Daarop besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit om alle vliegtuigen van het betrokken type aan de grond te houden.

HERBEKIJK - Passagiers waren verbaasd over wat ze aan boord van het vliegtuig meemaakten

Videospeler inladen...

Een andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, United Airlines, verwacht vanaf zondag weer met 737 Max 9 te vliegen.

Meest gelezen