Meerderheidspartijen nog niet op 1 lijn over versoepeling abortus: CD&V wil wel "stap vooruit zetten"

De partijen van de federale meerderheid zitten nog niet op één lijn over een versoepeling van de abortuswetgeving. Dat bleek vanmiddag tijdens een scherp debat tussen de Kamerleden Els Van Hoof (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Net zoals Vooruit wil Open VLD dat er nu vlug stappen worden gezet, maar CD&V blijft met de voeten slepen: een inkorting van de bedenktijd en een verlenging van de termijn voor een abortus kunnen, maar dat moet voor CD&V korter zijn dan wat Vooruit en Open VLD willen.

Gisteren hebben de abortuscentra van Luna vzw en VUB Dilemma een campagne gelanceerd om een versoepeling van de abortuswetgeving te krijgen. Ze pleiten voor de verlenging van de termijn voor abortus en de afschaffing van de bedenktijd na een eerste consultatie. 

Gisteren sprong Vooruit onmiddellijk op de kar. "De experten zeggen unaniem: trek de termijn op tot 18 weken en schaf de bedenktijd af", liet Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche horen. "Het advies is unaniem: 18 weken is ethisch en wetenschappelijk verantwoord", zegt Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Dus is het noodzakelijk dat we die stap zetten.

Van Quickenborne wil wel nog praten, maar op basis van wetenschappelijke argumenten. "Een gesprek is altijd belangrijk. Maar als men een debat wil hebben, moet men wel komen met wetenschappelijke argumenten." Bij CD&V hoort hij naar eigen zeggen argumenten die wetenschappelijk geen steek houden.

Aantal elementen in rapport experts die ons wat onzeker maken

Kamerlid Els Van Hoof (CD&V)

Dat betwist Kamerlid Els Van Hoof (CD&V). Zij heeft het rapport van de experten naar eigen zeggen grondig gelezen. "Daar werden toch wel een aantal elementen uitgehaald die ons wat onzeker maken. We zijn niet tegen abortus, maar wij zeggen 14 weken, zoals in Frankrijk." Ook op het vlak van de bedenktijd komt CD&V voor een stuk over de brug. "Wij zijn bereid een stap vooruit te zetten: 2 in plaats van 6 dagen bedenktijd."

Het is wel nodig dat we deze legislatuur nog een beslissing nemen

Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"We gaan geen tapijtenmarkt organiseren", luidt het antwoord van Van Quickenborne. Hij wil wel over de argumenten van CD&V praten, maar niet zomaar. "Het is wel nodig dat we deze legislatuur nog een beslissing nemen. Dit debat duurt nu al 10 jaar en intussen zijn er 400 vrouwen in precaire omstandigheden naar Nederland moeten gaan." 

BEKIJK - Els Van Hoof (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zitten nog niet op dezelfde lijn over abortus.

Videospeler inladen...

Meest gelezen