Twintigtal woningen ontruimd na gaslek, bewoners opgevangen in bibliotheek: “Geen enkel risico genomen”

De omgeving van het gaslek werd door de hulpdiensten afgesloten.© Carlo Coppejans

Moerbek-Waas -

Bij een gaslek in het centrum van Moerbeke-Waas zijn donderdagmiddag een twintigtal woningen uit voorzorg ontruimd. Alle bewoners moesten hun huis verlaten. Een deel van hen werd tijdelijk ondergebracht in de gemeentelijke bibliotheek.

Ivan Elegeert

Rond 13.30 uur merkten bewoners uit de Terweststraat een scherpe gasgeur op in hun straat, waar momenteel ook gewerkt wordt aan de nutsleidingen. De brandweer kwam ter plaatse en stelde een zware breuk vast aan een middenleiding van het aardgasnet. “Maar op dit moment is het nog niet duidelijk of die werken ook de oorzaak vormen van het lek”, laat burgemeester Stijn Deschepper (Lokaal Liberaal) weten. (Lees verder onder de foto)

Het gaslek deed zich voor in de Terweststraat waar momenteel ook gewerkt wordt aan de nutsleidingen.© Carlo Coppejans.

Op bevel van de brandweer werden de bewoners van een twintigtal woningen in de buurt van het lek uit hun huis gehaald. Een tiental onder hen werd met een busje van de hulpdiensten overgebracht naar de gemeentelijke bibliotheek. Daar konden ze zich opwarmen en alvast even van de eerste emoties bekomen. De diensten van de gemeente hadden intussen koffie en versnaperingen klaargezet. (Lees verder onder de foto)

Een deel van getroffen bewoners werd opgevangen in de bib waar de koffie al klaar stond.© if

Ziekenwagen

“Voor één bedlegerige dame hebben we een ziekenwagen gevraagd om ook haar veilig en comfortabel weg te brengen”, vervolgt de burgemeester, die er van uit gaat dat de herstellingswerken meerdere uren in beslag zullen nemen.

“De toestand is volledig onder controle. Alle leidingen zijn afgesloten en de diensten van Fluvius gaan nu aan de slag om de nodige herstellingen uit te voeren. Het gemeentelijk rampenplan is ook niet afgekondigd. Maar de getroffen inwoners zullen wel moeten wachten op groen licht van de brandweer om opnieuw naar huis te kunnen. Maar gezien de recente gebeurtenissen elders hebben we geen enkel risico genomen”, besluit de burgemeester.

Om 15.45 uur lieten de diensten van Fluvius echter al weten dat het lek gedicht was en na een laatste controle door de brandweer mochten ook de bewoners kort daarop weer naar huis.

De bewoners werden rond 16 uur met een busje terug naar hun woningen gebracht.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen