Bloedplasma

Meer vraag naar bloedplasma: Rode Kruis zoekt extra donoren

Rode Kruis Vlaanderen wil in 2024 zo'n 5 procent meer plasma inzamelen dan vorig jaar. Concreet komt dat neer op 7.500 liter extra. Dat is nodig omdat er meer toepassingen zijn met plasma én omdat de Belgische voorraad tot nu toe werd aangevuld met import vanuit het buitenland. 

Plasma is een gele vloeistof die in ons bloed zit. Bij een doorsnee bloeddonatie geeft iemand al bijna 300 milliliter plasma, tegenover de 650 milliliter als iemand enkel plasma geeft. Maar omdat het aantal toepassingen met plasma toeneemt, bijvoorbeeld in medicatie of als stollingsmiddel, stijgt ook de vraag enorm.

Import vanuit buitenland

Tot nu toe werd onze Belgische voorraad aangevuld met import vanuit het buitenland. De Verenigde Staten, waar bloed en plasma doneren tegen betaling kan, zijn bijvoorbeeld een grote leverancier. "Het gaat om 80 dollar per donatie", vertelt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen. "In het begin werkte dat goed, maar op termijn zien ze ook daar een daling. Als mensen de juiste motivatie hebben, blijven ze komen, dat merkten wij ook in tijden van corona."

Extra donoren nodig

Voorlopig kan België dus rekenen op andere landen, maar in de toekomst moet onze eigen voorraad omhoog. "Bovendien willen we met ons land zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn om de betaalbaarheid en bevoorrading van levensreddende medicatie op basis van plasma te kunnen verzekeren", benadrukt federaal minister Vandenbroucke. "Precies daarom is Rode Kruis Vlaanderen op zoek naar veel extra donoren. Niet alleen voor nu, maar voor de komende jaren."

Meest gelezen