Nederlands kopstuk van drugshandel opgepakt in Spanje

Bron: De Telegraaf

De Spaanse politie heeft in Marbella de aartsrivaal van drugsbaron Ridouan Taghi, de Nederlandse Marokkaan Karim B., alias ‘Taxi’, gearresteerd. Hij geldt als een van de kopstukken van de Mocromaffia.

Karim B., wiens broer Samir B., alias ‘Scarface’ in 2014 in Spanje werd geliquideerd, had van meerdere kanten te vrezen. Uit PGP-gesprekken bleek dat de moordbende van de Nederlandse drugsbarons Ridouan Taghi, Richard R., alias ‘Rico de Chileen’ en Raffaele Imperiale fanatiek jacht op Karim maakte. Ze beschouwen hem als een aartsrivaal en planden een aanslag.

Ze hadden het volgens de Nederlandse justitie gezamenlijk gemunt op Karim. Raffaele Imperiale, die later zou overlopen naar de Italiaanse justitie, stuurde de locaties door waar Karim vier keer per week zou sporten om daarna wat te eten aan de bar. Het was het geschikte moment om hem te vermoorden, berichtten de criminelen via PGP-telefoons aan elkaar, volgens de justitie.

LEES OOK. Beruchte maffiabaas vraagt strafvermindering in ruil voor privé-eiland bij Dubai

Drugsbende

Intussen maakte de Spaanse politie sinds 2018 ook serieus werk van Karim B., die als opvolgend leider wordt beschouwd van een drugsbende die zich bezighoudt met invoer van coke en witwassen. De bende werkt vanuit Malaga, Barcelona, Melilla en Marbella. Partijen coke werden ook doorgevoerd naar andere landen, waaronder Nederland.

LEES OOK. Advocaten Ridouan Taghi leggen per direct verdediging neer: “Doorgaan heeft geen enkel nut”

De actie tegen Karim is groot nieuws in Spanje. Naast de Nederlander werden nog vijf verdachten gearresteerd. Op roerende en onroerende goederen ter waarde van vijftig miljoen euro is beslag gelegd. Voor het betalen van coketransporten maakten de criminelen volgens justitie in Spanje gebruik van ondergronds bankieren volgens het Hawalla-systeem. Dat is een financieel stelsel buiten reguliere financiële instellingen om de herkomst van het geld te verdoezelen.

De moord op Scarface – de broer dus van de nu gearresteerde Karim B. – in 2014 leidde de jaren erna tot meerdere felle geweldsuitbarstingen tussen zijn handlangers en de groep van Ridouan Taghi. De vete tussen beide groepen duurt tot op de dag van vandaag voort.

LEES OOK. COLUMN. Doodgeschoten voor de ogen van zijn 4-jarig zoontje

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER