Naast blije momenten blikte Maaike Cafmeyer in ‘James de musical’ ook terug op de zaak-De Pauw.© Play4

Maaike Cafmeyer blikt in ‘James de musical’ terug op zware impact van zaak-De Pauw: “Mijn gezin is mijn redding geweest”

“Het was de moeilijkste periode uit mijn leven.” In ‘James de musical’ blikte Maaike Cafmeyer (50) terug op de zaak-Bart De Pauw. De actrice vertelde hoe ze veel haat over zich kreeg, maar redding vond bij haar partner Frans en hun dochters.

Een brainfuck, noemde Maaike Cafmeyer het op de zetel van James Cooke. In James de musical kreeg de actrice enkele hoogtepunten uit haar leven voorgeschoteld, maar kwam ook de zaak-De Pauw ter sprake. In 2017 was Cafmeyer een van de vrouwen die bij de VRT melding maakten van grensoverschrijdend gedrag door Bart De Pauw. Die werd schuldig bevonden aan belaging en elektronische overlast, en viel van zijn sokkel als gevierd televisiemaker.

Cafmeyer en De Pauw werkten onder meer samen in Het geslacht De Pauw, It’s showtime en Twee tot de zesde macht. Dat ze zich als spilfiguur in de zaak verweerde tegen haar ex-collega, met wie ze ook jarenlang goed bevriend was, leverde Cafmeyer veel negatieve reacties op.

“Je weet niet wat je nog mag of kan zeggen. Maar ik heb altijd gedacht: het is wat het is. Je moet wachten tot het allemaal over je heen is gegaan, en morgen is er een nieuwe dag. Was het gemakkelijk? Neen. Het was heel heftig. Maar ik wist dat het over zou gaan.”

LEES OOK. Bart De Pauw opnieuw aan het werk: gevallen tv-maker maakt film over ondernemer Fernand Huts

Kwetsende berichten

Hoewel Cafmeyer niet graag praat over de zaak, getuigde ze al eerder op tv. In 2021 sprak ze in Winteruur over “de vernederingen” en hoe ze “bijna openlijk aan de schandpaal werd genageld”. Eind vorig jaar, in Mijn eerste reis, ging het over de kwetsende berichten die ze kreeg via mail en sociale media. Nu ging ze verder in op de persoonlijke impact daarvan. “Vroeger schilden ze patatten op de gazetten, en de volgende dag lagen die in de vuilnisbak. Nu wordt dat steeds moeilijker. Alles blijft langer hangen.”

Wat haar op de been hield, is haar gezin. Dankzij haar partner, de Nederlandse cellist Frans Grapperhaus, en hun dochters Martha en Bess worstelde Cafmeyer zich erdoor. “Ik ben goed omringd. Ik heb prachtige vrienden, een superman, en twee meisjes waar je alleen maar van kan dromen. Dat is absoluut mijn redding geweest. Het was de moeilijkste periode uit mijn leven. Ik hoop dat er niet snel nog zoiets komt. Maar gebeurt het toch, dan staan we er weer. Ik blijf verder doen.”

“Mijn dochters konden de haat op sociale media relativeren. Ik niet. Maar ben ik sterker eruit gekomen? Ik denk het wel”

Maaike Cafmeyer

Over zaak-De Pauw in ‘James de musical’

Cafmeyer met haar partner, de Nederlandse muzikant Frans Grapperhaus, in ‘James de musical’.© Play4

Hoewel de zaak-De Pauw inhakte op het hele gezin, was het volgens partner Frans een vaststaand feit dat ze er samen zouden doorkomen. “Hij is zo’n lieve, positieve man”, aldus Cafmeyer. “Zijn ongelooflijke spirit is wat me in het begin tot hem aantrok.” Hun dochters hielden zich eveneens sterk. “Ze hebben geleerd dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Er zijn dingen die moeilijk benoembaar zijn, maar uiteindelijk hebben zij me ook geholpen.”

“Toen ik alle haat zag op sociale media, zei de kleinste: ‘Mama, zo erg is dat allemaal niet. Je moet het erbij pakken.’ Zij kunnen relativeren wat er online gezegd wordt. Ik niet. Dat kwam serieus hard binnen. Maar ben ik sterker eruit gekomen? Ik denk het wel.”

LEES OOK. Maaike Cafmeyer na zaak-Bart De Pauw: “Ik vertrouw minder snel mensen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER