© BELGA

“Een bekertje bier op het veld? Dat hoort bij de sfeer”: Zeno Debast tilt niet al te zwaar aan wangedrag van Anderlecht-fans

Na de farce tijdens de wedstrijd RWDM-Eupen waren donderdagavond de Anderlecht-fans die zich van hun slechtste kant lieten zien. Bij een 2-0-stand voor Union in de kwartfinale van de beker gooiden fans van paars-wit voorwerpen op het veld, waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Theo Leoni en Jan Vertonghen moesten hun achterban gaan sussen.

Valerie Van Avermaet, Thomas Cami, Wout Libin

Union was op weg naar een achtste zege op een rij toen de fans van Anderlecht zich mengden in de debatten. Vanuit het bezoekersvak werd Union-doelman Anthony Moris bekogeld met voorwerpen. Scheidsrechter Lothar D’Hondt legde de wedstrijd met een kwartier te gaan even stil. Iedereen moest naar binnen, terwijl Vertonghen en Leoni probeerden om hun achterban te sussen.

Debast: “Ik begrijp de fans hun frustraties”

“Ik denk dat we deze wedstrijd snel moeten vergeten en door moeten naar zondag. We staan nog steeds tweede”, opent Debast. We moeten positief blijven en willen zondag revanche nemen. Union is gewoon een goede ploeg. En we hebben niet genoeg gebruikgemaakt van die man meer situatie. Het leek alsof het nog elf tegen elf was.”

De supporters van Anderlecht lieten zich van hun minst fraaie kant zien. Ze gooiden bekers op het veld waardoor de match zelfs even stilgelegd moest worden. Debast tilt daar minder zwaar aan. “Ik begrijp hun frustraties. Maar het is voetbal. Natuurlijk wordt dat niet geaccepteerd op een voetbalveld. Maar als ik mijn persoonlijke mening mag geven, vind ik dat een bekertje bier op veld - zo lang het de keeper niet raakt, natuurlijk - geen probleem is. Het blijft voetbal. En dit past bij de sfeer. Maar goed, de beslissing werd van bovenaf genomen en daar mogen wij niet over oordelen.”

Leoni: “Heb hen gezegd dat wij hetzelfde willen”

Theo Leoni ging samen met Jan Vertonghen de verhitte achterban sussen. “Wat ik tegen de supporters gezegd heb? Dat wij allemaal hetzelfde willen. Ik weet dat ze gefrustreerd zijn. Maar dat zijn wij ook. Ik ken mezelf: deze nacht blijft deze verliespartij door mijn hoofd malen. Ik kan hier niet van slapen. Wij hebben een hele staf die dag en nacht met Anderlecht bezig is. Dat moeten ze ook beseffen.”

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Moris: “Clubs moeten verantwoordelijkheid nemen”

Het moet geen pretje zijn: elke wedstrijd moet Union-doelman Anthony Moris één helft aan de kant van de uitsupporters keepen, en in het Dudenpark kunnen die wel erg dicht bij de Luxemburgse goalie komen. Woordjes roepen naar de 33-jarige doelman is zo wel erg makkelijk, maar sommige paars-witte fans gingen een stapje verder en bekogelden Moris zelfs met bekers. “Die beledigingen kunnen mij eigenlijk allemaal niet schelen, dat trek ik mij niet aan”, aldus de Luxemburgse goalie. “Dat hoort allemaal bij de show. Maar het is wel betreurenswaardig als ze bekers of andere voorwerpen beginnen gooien. Straks krijgen we elk weekend wat er onlangs op RWDM gebeurde. Een beetje opvoeding zou bij sommigen geen kwaad kunnen. Ik denk dat clubs hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun supporters en hun acties. Ze moeten zelf acties ondernemen om dit te stoppen.”

Sadiki “Ik begrijp de frustraties”

Ook Noah Sadiki, ex-Anderlecht, had het incident liever niet zien gebeuren. “Het is enorm jammer dat het opnieuw gebeurd is”, aldus de 19-jarige Belg, die een dijk van een wedstrijd speelde. “Maar goed, we stonden te wachten om opnieuw het veld te betreden. Het is voetbal, dus je moet altijd mentaal klaar zijn.”

“Natuurlijk begrijp ik de frustraties van de supporters, en ik begrijp dat ze niet tegen hun verlies kunnen. Ze proberen zo hun frustraties te uiten, ik denk dat dat normaal is.”

© Isosport

© BELGA

  BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer