© RTV

Drie Kempense hondenkwekerijen moeten sluiten: meerdere en herhaaldelijke inbreuken op welzijn van dieren

Oud-Turnhout/Weelde -

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de erkenning ingetrokken van drie Kempense hondenkwekerijen, twee in Oud-Turnhout en een in Weelde. Ze zijn allemaal eigendom van dezelfde persoon. Die mag voor minstens twee jaar geen kwekerij meer runnen.

Ellen Goris

De eigenaar in kwestie beheert twee hondenkwekerijen in Oud-Turnhout en een in Weelde, waar een verscheidenheid aan pups en jonge honden, variërend van Chihuahua’s tot Schotse Terriërs en Dobbermanns, beschikbaar is. In totaal waren bijna vijfhonderd honden geregistreerd op deze locaties.

Zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de politie stelden herhaaldelijk vast dat deze kwekerijen meerdere keren inbreuken maakten op het welzijn van de dieren. Minister Weyts benadrukt de ernst van de zaak. “Als men zich niet kan schikken naar de regels, moeten we hard optreden ter bescherming van de dieren. Een eigenaar heeft geen recht meer op een erkenning wanneer bij herhaling aangetoond is dat de honden slecht verzorgd worden. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Gebrekkige algemene hygiëne

In de kwekerijen was er over het algemeen sprake van een gebrekkige algemene hygiëne, zoals te weinig verluchting, vuile eetbakken en vuil drinkwater. Daarnaast was de medische zorg ontoereikend en de registratie van de honden was ook niet in overeenstemming met de voorschriften.

De problemen beperkten zich niet tot deze tekortkomingen, aangezien de honden ook last hadden van vlooien, tandsteen, huidletsels en oor- en oogontstekingen. De eigenaar minimaliseerde en ontkende de overtredingen, ondanks herhaalde constateringen. Op de verschillende locaties werden gelijkaardige overtredingen vastgesteld.

Ook in Weelde werd een hondenkwekerij van dezelfde eigenaar gesloten.© BERT DE DEKEN

Deze gebrekkige verzorging kwam volgens kabinet Ben Weyts en Inspectiedienst Dierenwelzijn onder andere doorat er te weinig personeel aanwezig was om de gezondheid van de beesten te garanderen. “Bij recidive aarzelen we niet”, zegt Weyts. “Wie nu nog niet aan alle voorwaarden kan voldoen, mag geen dieren meer kweken. Als je ook na meerdere waarschuwingen niet beter zorg draagt voor dieren, dan is dit het logische gevolg. De hondenkweker mag nu minstens twee jaar geen kwekerij meer beheren of direct toezicht op dieren uitoefenen.”

Waarschuwingen op internet

Op sociale media, zoals Facebook en sites als koophiernooiteenpuppy.com, duikt de eigenaar herhaaldelijk op. Mensen waarschuwen op pagina’s tegen dierenleed voor deze hondenfokker. Hij staat ook vermeld op lijsten met bekende broodfokkers. In 2013 werd al een bericht geplaatst door een klant die meldde dat de aangekochte pup een aangeboren afwijking had. “Onze fokker geeft er niet om en laat ons zitten met alle kosten.”

Zelf wenst de eigenaar geen reactie te geven, maar op zijn site beweert hij in ieder geval het tegenovergestelde. “De hondenkwekerij werkt volgens de strikte regels en garandeert u een hoge kwaliteit en zorgt voor een ‘service na aankoop’. Op gezondheidsvlak stellen wij zeer hoge eisen.”

Wat er met de dieren zal gebeuren? Joris Van Hove, woordvoerder van minister Ben Weyts, geeft aan dat de eigenaar de tijd zal krijgen om voor een oplossing voor de honden te zoeken, zoals bij alle kwekerijen die in deze situatie terechtkomen. “Het verbod van meneer gaat in op 15 april dit jaar. Dus tot dan mag hij zijn activiteit in principe voortzetten, of ze naar een asiel brengen. De inspectiedienst en de politie houden toezicht op het goede verloop van de stopzetting.”

Als hij na die datum zijn honden nog heeft, volgt er een in beslagname.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen