De Robin-pas, die goedkopere schoolboeken zou aanbieden, nog altijd geen succes

© ANP / ANP

Brussel

De Robin-pas die kinderen van kwetsbare gezinnen aan goedkopere schoolboeken moet helpen, is nog steeds een zorgenkind. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit) opvroeg. Slechts een kwart van de middelbare scholen werkt met het systeem. “Kinderen die niet op die scholen zitten kunnen er dus geen aanspraak op maken. Terwijl in ons land één kind op de vijf opgroeit in een gezin in armoede.”

In totaal voldoen 21.781 kinderen aan de voorwaarden om recht te hebben op de Robin-pas. “Dat is 4,5 procent van alle leerlingen in het middelbaar. Toch verzilveren amper 6.316 kinderen de pas, dus maar 29 procent van de rechthebbenden. Dat is een zeer laag aantal.” De onderwijsminister ambieerde 50 procent.

“Een doekje voor het bloeden”, vindt Goeman. “Een staaltje symboolpolitiek omdat minister Weyts weigert écht iets te doen aan de betaalbaarheid van het onderwijs.” De Vooruit-politica pleit dan ook voor de maximumfactuur in het middelbaar onderwijs. “Al het materiaal dat je nodig hebt om de eindtermen te behalen moet door de school aangeboden worden.” (jcd, jvde)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen