Hoe is het om te wonen in Borgloon?

De gemeente met de meest gelukkige inwoners van Limburg? Volgens de kersvers gepubliceerde Gemeente-Stadsmonitor van de Vlaamse Overheid is dat Borgloon. Moet dus wel top zijn om daar te wonen? We stellen deze kleine gemeente bij deze alvast graag aan je voor!

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

Facts & figures

Borgloon is een kleine stad. Het telt 11.522 inwoners en staat daarmee qua inwoners op plaats 30 in Limburg. De oppervlakte is 107,12 km2, daarmee staat het op dat vlak op de 26e plaats in de provincie.

Borgloon heeft dan ook een zeer klein en charmant centrum met historische invloeden, en dat is logisch: er zijn in Borgloon sporen terug te vinden van Romeinse aanwezigheid, en in de middeleeuwen was Borgloon de hoofdstad van het gelijknamige graafschap Loon. Anno 2023 vinden we in dit centrum een aanbod van lokale winkels en een gezellig horeca-aanbod.

Buiten het centrum tellen we maar liefst 12 deelgemeenten, veel voor een stad met zo’n kleine oppervlakte. In de meesten van hen zijn een kleuter- en lagere school aanwezig. In Borgloon zelf vind je ook twee middelbare scholen.

Zin in cultuur? In gemeenschapscentrum Panishof vinden af en toe optredens en events plaats. Voor een uitgebreid en divers aanbod kijk je echter best naar de aangrenzende steden Sint-Truiden of Tongeren. Culturele en toeristische trekpleisters zijn er met o.a. het Doorkijkkerkje, de Stoomstroopfabriek en de vele fruitboomgaarden en wandel- en fietsroutes wél in overvloed in Borgloon.

Borgloon ligt in de prachtige regio van Haspengouw, op een 20 km van provinciehoofdstad Hasselt en autosnelweg E313. De E40 Brussel-Luik ligt op 15 km (oprit Waremme, waardoor je op een half uurtje in hartje Luik bent. Brussel ligt op een uurtje rijden (zonder verkeer).

De highlights

Kijk je regelmatig op Instagram, dan heb je ongetwijfeld het Doorkijkkerkje al eens zien passeren. Dit kunstwerk – officiële naam ‘Reading Between the Lines’ – is een van de meest Instagrammable locaties in Vlaanderen, en trekt jaarlijks duizenden bezoekers voor het prachtige uitzicht en de fenomenale zonsopgangen en -ondergangen.

Het is niet enkel het kunstwerk op zich dat zo aantrekkelijk is. Dit kerkje en de stad Borgloon, waarvan de naam een afgeleide is van het oud-Germaans voor ‘burcht op de beboste heuvel’, zijn ook letterlijk de hoogtepunten van de regio. Je geniet hier dus van prachtige uitzichten over de lagergelegen gebieden.

Ook de wandel- en fietspaden rondom, door de fruitboomgaarden, zijn hier net zoals in heel Haspengouw zeer de moeite. Het natuurlijke hoogtepunt van het jaar situeert zich in april-mei, wanneer tienduizenden toeristen uit binnen- en buitenland de streek bezoeken voor het fruitbloesemseizoen.

Aan vers fruit dan ook geen gebrek, als je in Borgloon woont. Je bent omringd door boomgaarden en fruittelers, de lokale fruitveiling van BelOrta is dan ook een van de grootste van het land. Wil je een keer kijken hoe de gekende Loonse stroop gemaakt wordt? Dan kan je terecht in het fruitbelevingscentrum van de voormalige Stoomstroopfabriek.

Vastgoed in Borgloon

Je Borgloon is een kleinschalige stad. Toch beschikt ze over de meeste faciliteiten en winkels en ligt ze op een steenworp van de grotere steden Tongeren en Sint-Truiden. Het is hier heerlijk rustig en landelijk wonen in een van de meest prachtige omgevingen van het land. De dichtstbijzijnde autosnelwegen liggen wel minstens op 20 minuten rijden, wat ervoor zorgt dat Borgloon een van de meest goedkope steden en gemeenten van de provincie is om te wonen.

Een huis kopen in Borgloon kostte in 2023 gemiddeld € 339.549,57. Een appartement kopen in Borgloon kost momenteel gemiddeld € 282.147,37. Wil je een appartement huren in Borgloon? Dat kon je er vorig jaar vinden voor gemiddeld € 777,97.

Liever ergens anders wonen in de provincie Limburg? Zimmo heeft het grootste aanbod in deze prachtige provincie!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer