Matthias Tunger

Kansspelen pas vanaf 21 jaar en verbod op reclame: parlement keurt strengere gokwet goed

Er komt een principieel verbod op gokreclame én een leeftijdsgrens van 21 jaar voor elke vorm van kansspelen. De plenaire vergadering van de Kamer heeft een wetsvoorstel van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke in die zin goedgekeurd. De verstrenging van de regels rond gokken moet helpen om mensen te behoeden voor een gokverslaving. 

De tekst van Stefaan Van Hecke gaat breed, maar het gevoeligste onderdeel is het principieel verbod op gokreclame. Concreet betekent dat dat alle gokreclame verboden is, al kan de regering daar via een koninklijk besluit nog uitzonderingen op voorzien.

Tot nu was die redenering omgedraaid: wat verboden is, staat opgelijst in een koninklijk besluit. Het principieel reclameverbod moet helpen om mensen te behoeden voor een gokverslaving. Volgens de Hoge Gezondheidsraad speelt reclame namelijk een belangrijke rol in de aanvaarding en normalisering van gokken, stipt Kamerlid Van Hecke aan.

Leeftijdsgrens

Daarnaast komt er een leeftijdsgrens van 21 jaar voor elke vorm van kansspelen. Op dit moment zijn sommige spelen al toegelaten vanaf 18 jaar.

De tekst voert ook een verbod op het aanbieden van bonussen in en maakt een einde aan de wildgroei van "3.3-speelautomaten", die vaak in jeugdhuizen of tankstations opduiken en tot nog toe niet werden gecontroleerd.

Tot slot zullen websites niet langer verschillende gokvergunningen mogen combineren. Uitbaters mogen nu ook al geen weddenschappen en casinospelen aanbieden op dezelfde fysieke locatie, online zal dat nu ook niet meer kunnen.

Lange weg in het parlement

De tekst heeft een erg lange weg afgelegd in het parlement. Het eerste wetsvoorstel van Van Hecke dateert al van 2019. Nadien volgden hoorzittingen en adviezen en werd de tekst meermaals aangepast na overleg binnen de meerderheid.

Omdat meerderheidspartij MR (de Franstalige liberalen) en de oppositie daarna nog meerdere adviezen en rechtszaken wilden afwachten, raakte het wetsvoorstel maar niet gestemd. In november stuurde de oppositie de tekst vanuit de plenaire nog eens naar de Raad van State, waarop Van Hecke reageerde dat "de goklobby zijn werk doet".

Na de goedkeuring gisteravond reageerde het Groen-parlementslid triomfalistisch: "Na vier jaar strijden tegen de goklobby en politici die zich voor de kar van die goklobby laten spannen, kunnen we spelers eindelijk beter beschermen".

Nationale Loterij niet

De N-VA onthield zich bij de stemming. De oppositiepartij betreurt onder meer dat de Nationale Loterij niet het voorwerp is van de verstrenging. De regels moeten voor iedereen gelijk zijn, vond Kamerlid Christoph D'Haese. Ook Marijke Dillen (Vlaams Belang) was daar kritisch over.

Meest gelezen