Wie Diegem zegt, zegt in één adem ook "verkeer", "Brusselse Ring" en "veel kantoren".

Op- en afrittencomplex Brusselse Ring in Diegem verdwijnt en maakt plaats voor groen

Diegem, een deelgemeente van Machelen, moet leefbaarder en groener worden. Dat staat in een masterplan dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Door het verdwijnen van het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring in Diegem kan de gemeente een nieuwe weg inslaan, zegt burgemeester Jean-Pierre De Groef (Vooruit).

Diegem wordt meestal in één adem genoemd met druk verkeer, de Brusselse Ring en veel kantoorgebouwen. Maar de gemeente wil af van dat imago en omdat het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring aan de Woluwelaan op termijn verdwijnt, ziet de gemeente haar kans schoon om in te zetten op meer groen en een betere leefbaarheid. 

De gemeente heeft daarom een masterplan opgesteld voor de toekomst van Diegem. Het gebied van het masterplan gaat over het park Diegem, met de waterbuffer van de Vlaamse Milieumaatschappij, de Oude Woluwelaan, de bedrijvenzone Diegem Hoek, de woonzones Diegem Hoek en Diegem-Lo.

Recreatie in het park, veilige trage wegen

Groen en leefbaar zijn dus de sleutelwoorden in het nieuwe plan. "Door het verdwijnen van het verkeersknooppunt komt er ruimte vrij en die willen we invullen op een manier die de leefbaarheid ten goede komt", zegt burgemeester De Groef. 

"Zo willen we het huidige park omvormen tot een groot publiek toegankelijk park met verschillende recreatiemogelijkheden voor al onze inwoners," legt hij uit.

"Op lange termijn zal het park van Diegem heringericht worden, zodat we maximaal kunnen profiteren van haar waterrijke karakter. Het is de bedoeling om de waterbuffer maximaal te gaan benutten en betrekken in het park."

"Omdat we ook de kwaliteit van de leefomgeving willen versterken, zullen de woonzones Diegem-Lo, Diegem Hoek en Diegem centrum beter met elkaar worden verbonden via veilige trage wegen", vult schepen van Ruimtelijke Ordening Steve Claeys (N-VA) aan.

Participatie

Ook de bewoners konden hun zeg doen, net als de andere betrokken partijen als bijvoorbeeld de voetbalclub van Diegem, de Vlaamse Milieu Maatschappij, Natuurpunt, de scholen,... "Daarom heeft het ook ruim anderhalf jaar geduurd voor het masterplan er lag", aldus De Groef. 

Ook de realisatie van het plan is niet voor meteen. "Het is een langetermijnproject, een visie voor de toekomst", beklemtoont De Groef. "Om alles te realiseren, moeten we zeker 15 à 20 jaar rekenen." 

Meest gelezen