© 2018 Bloomberg Finance LP

Populaire game Fortnite wordt weer beschikbaar op iPhone in Europa

Epic Games maakt zijn populaire computerspel Fortnite dit jaar in de Europese Unie weer beschikbaar op de mobiele apparaten van Apple. Dat heeft de spelontwikkelaar aangekondigd op X, het vroegere Twitter. Wanneer precies de game weer beschikbaar is op iPhones en iPads, is niet bekend.

Fortnite is al meer dan drie jaar niet meer te spelen op iPhones en iPads. Apple verwijderde het spel midden augustus 2020 uit zijn appwinkel omdat Epic had geprobeerd om het betalingssysteem dat ingebakken zit in het systeem van Apple te omzeilen.

Apple verbiedt ontwikkelaars om alternatieve betalingsmethodes te gebruiken en int een commissie tot 30 procent op aankopen die binnen een app gebeuren. In het geval van Fortnite gaat het om "skins", puur esthetische aanpassingen aan de personages in het spel.  

Epic trok naar de rechter tegen de praktijk, maar ving bot. Nu heeft Apple bekendgemaakt dat het als gevolg van strengere Europese regels - de verordening digitale markten (Digital Markets Act, DMA) - bepaalde concurrerende appwinkels zal toelaten op iOS. Dat zal gebeuren na een update in maart.

Niet lang daarna maakte Epic bekend dat Fortnite "later dit jaar" weer op mobiele apparaten van Apple te spelen zal zijn in de EU. Het spel zal beschikbaar zijn via de nog te lanceren eigen appwinkel van Epic. "Hulde aan de DMA, een belangrijke nieuwe wet in de EU die dit mogelijk maakt", zegt Epic. "Apple, de wereld kijkt toe."

Meest gelezen