© AFP

Schilderij van Gustav Klimt duikt na bijna 100 jaar weer op en moet meteen 50 miljoen euro opbrengen

In Wenen is een schilderij van Gustav Klimt opgedoken dat bijna honderd jaar lang verloren werd geacht. Het werk gaat nu onder de hamer en zou tot 50 miljoen euro moeten opbrengen.

Michiel Thijs
Bron: BBC, The Observer, Der Spiegel

Portret van Fraulein Lieser, zoals het werk heet, dateert uit 1917, een jaar voor de dood van artnouveaukunstenaar Gustav Klimt (1862-1918). Het behoorde ooit tot de joodse familie Lieser in Oostenrijk en werd voor het laatst in het openbaar gezien in 1925. Wat er daarna met het schilderij gebeurde, is grotendeels onduidelijk. De huidige eigenaren hebben het topwerk twee jaar geleden geërfd van verre familieleden, die het sinds midden jaren 60 in een villa nabij Wenen bewaarden.

Het schilderij van 140 bij 80 centimeter toont een jonge vrouw van de rijke familie Lieser, die door de nazi’s werd vervolgd vanwege hun joodse afkomst. Ondanks die vervolging is er volgens de veilingcatalogus “geen bewijs dat het werk voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog is geroofd, gestolen of op andere wijze onrechtmatig in beslag is genomen”.

© AFP

Het portret gaat op 24 april onder de hamer bij het Weense veilinghuis im Kinsky, dat de herontdekking “een sensatie” noemt en verwacht dat het werk tussen de 30 en 50 miljoen euro zal opbrengen. “Een schilderij van zo’n zeldzaamheid, artistieke betekenis en waarde is al tientallen jaren niet meer verkrijgbaar op de kunstmarkt in Centraal-Europa”, schrijft im Kinsky in een verklaring.

Voorafgaand aan de veiling zal het schilderij worden te zien zijn op verschillende internationale locaties, waaronder Groot-Brittannië, Zwitserland, Duitsland en Hongkong, aldus nog het veilinghuis.

Andere werken van Klimt gingen de voorbije jaren voor duizelingwekkende bedragen onder de hamer. In juni 2023 bracht zijn schilderij Dame met een waaier 85 miljoen pond (100 miljoen euro) op bij een veiling in Londen, een recordbedrag voor een kunstwerk op een Europese veiling. Klimts schilderij Insel im Attersee leverde in mei 2023 nog 53 miljoen dollar op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer