GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Opmerkelijk: voorzitter Zutendaalse gemeenteraad dient zelf agendapunt over kerkenbeleidsplan in

ZUTENDAAL
Meerderheid: ZVP (12)Oppositie: CD&V (6)

Kerkenbeleidsplan: “Dringt een actualisering van het kerkenbeleidsplan zich op?” Het is niet de vraag op zich die opmerkelijk was, wel door wie ze gesteld werd. Namelijk door Tom Wolfs, voorzitter van de gemeenteraad.

Het gebeurt uiterst zelden dat een voorzitter een stok in het hoenderhok gooit waarin hij zelf de debatten leidt. Als lid van de meerderheid (zvp) vroeg hij aan diezelfde meerderheid tekst en uitleg over de financiële verbintenissen die het gemeentebestuur aangaat voor de vernieuwing van de pastorij. “Door middel van een doorgeeflening aan de kerkfabriek”, zei Wolfs. “Gelet op de gekende financiële situatie van kerkfabrieken is het hoogst onzeker dat zo’n lening terugbetaald zou kunnen worden.” De uitzonderlijke interpellatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Tom Wolfs, ook voorzitter van de lokale N-VA, had immers eerder bekendgemaakt dat zijn partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen geen deel meer uitmaakt van het kartel zvp, zoals dat nu nog het geval is, maar op te komen met een eigen N-VA-lijst. Helemaal verrast was bevoegd schepen Matty Coninx (zvp) dan ook niet. “Ik denk dat het een hint is naar de komende legislatuur”, knipoogde Coninx. “We hebben als gemeenteraad of als schepen weinig impact op de verplichting om de kerkelijke gebouwen financieel te ondersteunen.” Tom Wolfs vroeg aan oppositiepartij cd&v of die op zijn tussenkomst wilde reageren. Maar Veerle Remans wilde dat niet doen. “U maakt deel uit van de meerderheid en u stelt een vraag aan de meerderheid. Wat moeten wij daar dan nog aan toevoegen? Laat het ons toch proper houden.”

Tibo: De zitting werd voorafgegaan met een blijde boodschap. Schepen Yannick Eurlings mocht dit jaar een nieuweling in zijn gezin verwelkomen. Tibo heet de boreling. Van de gemeenteraad kreeg hij alvast een grote beer cadeau.

Trajectcontrole: De raadsleden keurden een raamcontract goed voor de samenwerking met Cipal. De vereniging staat in voor het leveren van diensten in het kader van de trajectcontrole in de 15 Augustusstraat. (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer