Waarom blijven markten gokken op eerste renteverlaging van ECB in april, ondanks uitspraken van Lagarde?

De markten blijven ervan overtuigd dat de Europese Centrale Bank de eerste renteverlaging al in april zal doorvoeren, ondanks uitspraken van voorzitter Christine Lagarde dat dit waarschijnlijk in de zomer zal gebeuren. Investeerders delen de voorzichtigheid van Lagarde niet.

Waarom is dit belangrijk?

Door de hoge rentes hoopte de ECB de stijgende inflatie tegen te gaan. Dat lijkt gelukt, en de trend is dalende. Investeerders hopen dat de rente dan ook weer snel daalt, want zo wordt lenen weer goedkoper. De ECB maakt zich inmiddels op om dat ook door te voeren, alleen is het nog niet duidelijk wanneer precies.

In het nieuws: Volgens persagentschap Bloomberg zien investeerders in Lagardes reactie een eerdere renteverlaging dan ze zelf zei.

  • De markten verwachten nu met 90 procent zekerheid een renteverlaging in april. Ze denken dat de rente aan het einde van het jaar met 141 basispunten gezakt zal zijn, in vergelijking met 130 basispunten eerder.
  • Lagarde maande eerder deze maand aan tot terughoudendheid en verwacht pas te verlagen in de zomer. "Het helpt onze strijd tegen inflatie niet, als d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer