© rr

Boze boeren sluiten 400 kilometer snelweg af in Frankrijk, toegang tot Parijs geblokkeerd vanaf 14 uur

In afwachting van een ontmoeting met premier Gabriel Attal hebben Franse landbouwers vrijdagochtend vroeg massaal post gevat op Franse autowegen. Ze protesteren tegen dalende inkomsten, Europese milieuvoorschriften, en normen die naar hun mening hand over hand toenemen. Als Attal niet tegemoetkomt aan hun eisen, dreigen de landbouwers om nog meer druk te zetten op de regering. Om 14 uur zou alvast de toegang tot Parijs geblokkeerd worden.

jvh
Bron: BELGA

Attal zal vrijdag samen met minister van Landbouw Marc Fesneau met “concrete voorstellen voor vereenvoudiging” komen, zo beloofde hij. In de namiddag wordt de premier verwacht in het zuidelijke departement Haute-Garonne, waar de blokkade een week geleden is begonnen. Dat meldt een van de twee grote landbouworganisaties FNSEA.

Tot dan blijven de misnoegde landbouwers de wegen bezetten. Zo hebben ze de afgelopen dagen de snelweg A1, die Parijs verbindt met het noorden van Europa, zowel ten noorden van Parijs, bij Senlis, als ten zuiden van Rijsel in beide richtingen afgesloten voor verkeer, wat tot grote problemen leidt.

Vrijdagochtend zijn ook de A7 en A9 tussen Chanas, net onder Lyon, en Sigean, onder Narbonne, gesloten. Het gaat om een afstand van bijna vierhonderd kilometer. “Een ongekende situatie”, zegt Vinci Autoroutes, dat de snelwegen beheert.

Lees verder onder het formulier.

Sta jij in de file in of op weg naar Frankrijk door de actie van de boeren? Laat het ons hieronder weten.

Toegang tot Parijs geblokkeerd vanaf 14 uur

Vanaf 14 uur zullen de boeren ook blokkades oprichten aan vijf verschillende tolstations rond Parijs. Daarmee willen ze de toegang naar de hoofdstad afsluiten, heeft de afdeling van landbouworganisatie FNSEA in Ile-de-France bekendgemaakt.

FNSEA, dat samenwerkt met de lokale afdeling van de groep ‘Jeunes agriculteurs’, dreigde er donderdag al mee de stad af te zetten. De twee organisaties riepen toen hun aanhang op om zich te verzamelen “op de grote assen rond de hoofdstad”. Ze gaan nu over tot verdere actie, en plannen blokkades op de snelwegen A6, A13, A16 en op de RN14, evenals aan het péage-station van Saint-Arnoult op de A10-A11, een belangrijk verkeerspunt naar het westen van Frankrijk.

Ook protest in Wallonië

Het Franse protest vindt ook weerklank in Wallonië. Daar hebben de boeren zich per provincie aangesloten bij een actie. In de provincie Luik trokken een honderdtal tractoren in optocht naar een rotonde in Battice, ten oosten van de stad Luik. Dat leverde files op de A27 tussen Verviers en Battice op.

Boeren uit de provincie Luxemburg zullen zich dan weer bij hun Franse collega’s voegen aan de grens, nabij Mont-Saint-Martin. In Henegouwen vormt zich dan weer vooral een probleem omdat Franse boeren de snelweg A2, een verlengde van de E19, blokkeren ter hoogte van Onnaing.

Franse boeren trokken massaal de autosnelweg op.© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer