© Getty

Mindfulness inzetbaar als ‘lowcosttherapie’ voor patiënten met prikkelbaredarmsyndroom

Wie lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom of andere darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn, zou volgens een nieuwe studie baat hebben bij praattherapie en mindfulness. Onderzoekers beschrijven het als een lowcostalternatief voor doorgaans erg dure behandelingen.

Wetenschappers van het King’s College in Londen onderzochten, met de steun van het National Institute for Health and Care (NIHR) en het Medical Research Council (MRC), de effecten van praattherapieën en mindfulness op patiënten die lijden aan chronische maagaandoeningen. Ze analyseerden daarvoor de resultaten van 28 eerdere studies, waar in totaal 1789 proefpersonen aan deelnamen.

Mentale gezondheid

Volgens de onderzoekers leverden cognitieve gedragstherapie, acceptatie- en commitment-therapie en op mindfulness gebaseerde stressvermindering de beste resultaten op. Valeria Mondelli, professor aan het King’s College, wijst erop dat fysieke aandoeningen positief beïnvloed kunnen worden door het humeur te verbeteren en zo het immuunsysteem te boosten.

“We wisten al dat stressgerelateerde gevoelens ontstekingen kunnen verergeren en het onderzoek suggereert dat dit soort ontsteking beperkt kan worden door in te spelen op het humeur van de patiënt”, aldus Mondelli.

Concreet wijst de nieuwe studie uit dat de klachten van patiënten die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom met 18% beperkt kunnen worden als ze een vorm van therapie krijgen die zich richt op het verbeteren van hun humeur. De therapie zou dus geen vervanging vormen van andere behandelingen, maar wel een waardevolle aanvulling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer