Themabeeld© Shutterstock

“Verdwenen” Britse man in China veroordeeld tot vijf jaar cel voor spionage

China bevestigt dat een Britse man tot vijf jaar cel is veroordeeld voor spionage. Het gaat om een zaak van enkele jaren geleden, maar die pas deze week is bekendgemaakt.

jvh
Bron: BELGA

Een rechtbank in Peking veroordeelde de Brit in 2022 in eerste aanleg voor “het illegaal verwerven en doorgeven van inlichtingen namens buitenlandse actoren”. Dat meldde Wang Wenbin, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een persbriefing. De veroordeling werd in september in beroep bevestigd.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal schreef donderdag als eerste over de zaak van de Britse zakenman Ian Stone. Op basis van verklaringen van zijn familie en andere bronnen beweert de krant dat hij in 2018 “verdween” nadat hij tientallen jaren in China had gewerkt.

Volgens de Chinese woordvoerder is de man “strikt volgens de wet” veroordeeld en zijn zijn rechten “volledig gewaarborgd”. Britse verantwoordelijken hebben Stone volgens hem ook kunnen bezoeken en hebben hem bijgestaan bij zijn proces. “China is een rechtstaat”, benadrukt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer