Archiefbeeld© AFP

Pakistan beschuldigt India van moord op twee agenten op Pakistaans grondgebied

Pakistan beschikt naar eigen zeggen over geloofwaardig bewijs van de betrokkenheid van Indiase agenten bij de moord op twee Pakistaanse burgers op Pakistaans grondgebied. “Indiase agenten gebruikten technologie en onderduikadressen in het buitenland om moorden te plegen in Pakistan”,zegt Sajjad Qazi, Pakistaans staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

jvh
Bron: BELGA

De beschuldigingen hebben betrekking op de dood van twee mannen die vorig jaar werden doodgeschoten bij afzonderlijke aanvallen op Pakistaanse moskeeën. “Indiase agenten rekruteerden, financierden en steunden criminelen, terroristen en nietsvermoedende burgers om specifieke rollen te spelen in deze moorden”, aldus Qazi, die eraan toevoegde dat verschillende personen waren gearresteerd. Maar de Pakistaanse regering heeft geen bewijs geleverd om haar beweringen te staven.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde donderdagavond “valse en kwaadaardige anti-Indiase propaganda”.

In september beschuldigde Canada de Indiase inlichtingendiensten van de moord op een Canadese sikh-leider van Indiase afkomst op Canadese bodem. Deze beschuldigingen werden door New Delhi als “absurd” omschreven en veroorzaakten een ernstige diplomatieke crisis tussen de twee landen.

Eind november werd India opnieuw beschuldigd van het beramen van de moord op een separatistische sikh-leider in de Verenigde Staten. In dit geval heeft de Indiase regering haar medewerking toegezegd.

India, een overwegend hindoeïstisch land, en Pakistan, een moslimland, hebben sinds de afscheiding van het Brits-Indiase Rijk in 1947 drie oorlogen uitgevochten en wisselen regelmatig beschuldigingen uit van spionage en verschillende vormen van manipulatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer