GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Hamont-Achel ruziet over verenigingssteun: “Niet alles is op te lossen met euro’s”

Hamont-Achel
Meerderheid: Meerderheid CD&V (10), Balans (1) Onafhankelijk (1)Oppositie: Pro Hamont-Achel (10), N-VA (1)

Verenigingen: De hoofdmoot van de gemeenteraad ging naar het toegevoegde agendapunt van Pro Hamont-Achel waarin de oppositiefractie voorstelt om het voorziene subsidiebudget voor verenigingsleven op te trekken van 92.250 euro naar 122.250 euro. “Deze gemeentelijke steun aan de verenigingen werd al jaren niet meer geïndexeerd, terwijl de kosten voor verenigingen stijgen. Zonder een verhoging vrezen heel wat verenigingen voor een werking”, stelde fractievoorzitter Jacky Umans die ook pleitte voor een verdubbeling van de tussenkomst aan verenigingen bij het verplicht inschakelen van beveiliging bij evenementen. “Maar we staan open voor elke aanpassing om tot een volledig gedragen punt te komen.” De meerderheid kon zich hierin niet vinden. Onafhankelijk schepen voor Sport Joren Mertens stelde dat dit voorstel vooral was ingegeven door verkiezingskoorts. “In plaats van zomaar een budgetverhoging door te voeren, willen we via een doorlichting van de verenigingen peilen naar hun bezorgdheden. Daarna willen we bekijken hoe we hen zo efficiënt mogelijk kunnen helpen.” Rik Rijcken (Pro) begreep de negatieve houding niet. “Neem onze verenigingen serieus, en doe niet flauw over 30.000 euro.” Jeugdschepen Ilse Jaspers (Balans) betreurde dat in algemeenheden werd gesproken. “Sinds 2018 vloeien de bewuste subsidieoverschotten terug naar het jeugdwerk waardoor heel wat verenigingen juist meer kregen. En zomaar hier een reglement op tafel te leggen zonder eerst een adviesraad te horen, getuigt van weinig participatie.”

Burgemeester Tom Cox (cd&v) besloot dat de problemen in het verenigingsleven niet louter zijn terug te brengen tot financiën. “Het tekort aan vrijwilligers, vooral sinds corona, dat is een groot struikelblok. Daarom is het belangrijk om hen structureel te begeleiden in hun werking en het aantrekken van leden.”

Beveiliging: Tijdens de discussie bleek ook dat de verplichte security die verenigingen bij sommige evenementen moeten inschakelen, een heikel punt is. “De lijn is onduidelijk. Bij sommige druk bijgewoonde zomeractiviteiten in de kloostertuin was nooit security te zien, terwijl sommige verenigingen daar duizenden euro’s aan moeten spenderen”, stelde oppositieraadslid Koen Boonen (Pro). Burgemeester Cox stelde dat dit is op advies van de politiezone HANO. “Niet op advies van de stad of het schepencollege. En we raden niemand aan om dit advies te negeren. Het reglement voorziet ook een evaluatie, en die gebeurt sinds enkele weken en indien nodig zal er ook worden bijgestuurd. De risicoanalyse gebeurt door de politiezone voor alle evenementen op dezelfde manier.”

Limburg.net: Namens de gemeenteraad zal een schrijven worden gericht aan Limburg.net met daarin de bezorgdheden over het datalek, stelde schepen Guy Joosten (cd&v) nadat ook Roger Mertens (N-VA) en Jacky Umans (Pro) kanttekeningen hadden geplaatst. “De stad moet er voor ijveren dat ook onze bewoners individueel worden geïnformeerd of hun gegevens zijn gestolen”, stelde Roger Mertens. Umans ijverde voor een veiligheidscontrole. “Als gemeente zijn we niet in fout, maar we geven wel de adresgegevens aan Limburg.net. Misschien moeten we de voorwaarden toch herbekijken.” (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer