Duitse defensieminister waarschuwt opnieuw voor oorlog: “We gaan de verkeerde kant op”

Nadat eerder al Zweedse, Noorse en Britse officials waarschuwden voor de dreiging van oorlog in Europa, heeft nu ook de Duitse minister van Defensie zijn bezorgdheid over een nieuw conflict op het continent uitgesproken.

jvh
Bron: Bild

De Bundeswehr, het Duitse leger, is volgens Pistorius net als alle andere Europese legers “qua sterkte niet voorbereid op een grote oorlog”. De minister riep daarom eerder al op tot meer investering in de Duitse defensie, om het land voor te bereiden op een oorlog. “Ik wil niet provoceren, maar we moeten de mensen wakker schudden. We hebben dertig jaar kunnen genieten van vrede. Maar de wereld gaat nu de andere kant op. Daarom moeten we het tempo (wat betreft investeringen, red.) echt opvoeren, zodat we onszelf kunnen verdedigen.”

Volgens experts zou het momenteel vijf tot acht jaar alvorens Rusland opnieuw in staat is om een groot conflict te starten. “Ik zie momenteel geen gevaar van een aanval door Rusland op NAVO-grondgebied of op een NAVO-partner”, aldus Pistorius. “Maar dat is een momentopname. Niemand weet hoe lang dit zo blijft.” De minister wil daarom een nieuw afschrikkingseffect creëren, zoals dat tijdens de Koude Oorlog het geval was.

Pistorius waarschuwt ook voor wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt, met name bij een herverkiezing van Donald Trump als Amerikaans president. “We hadden als Europeanen tien of twintig jaar geleden al meer moeten investeren in onze eigen veiligheid. Als een hert in de koplampen van een auto naar de Amerikaanse verkiezingen blijven kijken, daar hebben we helemaal niets aan! We moeten ons huiswerk doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer