CHECK - Vergelijking Els Ampe tussen leefloon en pensioen zelfstandige is misleidend

Op sociale media en in "De zevende dag" vergelijkt politica Els Ampe (Voor U) een pensioen van een alleenstaande zelfstandige van 1.703 euro met een leefloon van 1.707 euro. Maar die vergelijking gaat niet op. Voor alleenstaanden bedraagt een leefloon maximaal 1.263 euro. Enkel mensen met kinderen ten laste komen in aanmerking voor een hoger leefloon. Volgens experts is het ook onjuist om twee verschillende systemen uit onze sociale zekerheid met elkaar te vergelijken.

In het kort: 

Wat? Politica Els Ampe van de nieuwe partij "Voor U" doet uitschijnen dat het leefloon dat iemand trekt, hoger ligt dan het pensioen van een alleenstaande zelfstandige na 45 jaar werken. Veel mensen stellen zich vragen bij de bedragen die Ampe noemt en bij de vergelijking die ze maakt tussen een leefloon en een pensioen.  

Maar? Het leefloon van een alleenstaande bedraagt - in theorie - 1.263 euro en niet 1.707, zoals Ampe laat uitschijnen. De 1.707 euro waar Ampe over spreekt, is het maximale leefloon van mensen met kinderen ten laste. Dat kun je niet vergelijken met het pensioen van een alleenstaande. Volgens experten is het ook niet correct om leeflonen te vergelijken met pensioenen, dat zijn twee aparte systemen.  

"U weet, het leefloon is 1.707 euro. Als iemand zelfstandig is en 45 jaar werkt, heeft die maar 1.703 euro. Dat klopt niet." Met die uitspraak zorgt Els Ampe, politica en medeoprichter van de partij Voor U, momenteel voor verwarring en vragen op sociale media. De video is een fragment uit het programma "De zevende dag" op VRT1 van afgelopen zondag. Ampe verspreidt het nu zelf op haar onlinekanalen. 

Bekijk hier de video die Els Ampe verspreidt op haar sociale media:

Videospeler inladen...

Hoewel Ampe in het fragment in het midden laat wie dit leefloonbedrag krijgt, interpreteren de meeste mensen het als dat van een alleenstaande. Net omdat ze het vergelijkt met het pensioen van een alleenstaande zelfstandige. Dat blijkt uit reacties als: "1707 leefloon? wast ma waar" en "Onwaarheden (...) gebruiken om mensen weer tegen elkaar op te zetten". Op TikTok werd de video al 44.900 keer bekeken, op X 39.200 keer. 

Intussen verduidelijkt Ampe in reacties onder haar bericht op X dat ze het leefloon van iemand met gezinslast bedoelde. Hoe zit het nu? 

Reacties en vragen onder de video van Ampe op haar TikTok-profiel. Bron: TikTok.

Wat is een leefloon?

Een leefloon is een maandelijkse som geld die je kan krijgen als je huidige inkomsten het niet toelaten een behoorlijk bestaan te hebben. Je krijgt zo'n leefloon niet zomaar, zegt Nathalie Debast van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). De VVSG is ook verantwoordelijk voor de OCMW's in ons land. "Het leefloon vormt het sluitstuk van onze sociale zekerheid. Pas als je nergens anders recht op hebt, is het een optie."

Want, zo stelt Debast, er zijn voorwaarden aan verbonden. "Je moet je werkelijke verblijfplaats in België hebben, meerderjarig zijn of door huwelijk meerderjarig verklaard zijn, onvoldoende inkomsten hebben, er geen aanspraak op kunnen maken of niet in staat zijn inkomsten te verwerven door persoonlijke inspanningen of andere middelen. Daarnaast moet je bereid zijn om te werken, tenzij je ziek bent of er billijkheidsredenen zijn."

Het OCMW doet eerst een uitvoerig onderzoek voor het een leefloon toekent

Nathalie Debast - VVSG

"Het wordt ook niet zomaar toegekend, integendeel", gaat ze verder. "De maatschappelijk werker van het OCMW doet een uitvoerig sociaal onderzoek naar de administratieve, financiële en psychosociale toestand van de hulpvrager. De raad of het bijzonder comité beslist over de toekenning en de voorwaarden."

Hoeveel leefloon krijgt alleenstaande of iemand met gezin?

De 1.707 euro waar Els Ampe over spreekt, is niet het bedrag dat een alleenstaande krijgt, maar mensen met een gezin ten laste. "Een gezin ten laste" betekent dat de betrokkene moet samenwonen met minstens 1 minderjarig kind ten laste. "Een inwonende partner die ook een leefloon nodig heeft, verandert niets aan dat bedrag. Als gezin krijg je maximaal 1.707 euro", verduidelijkt Nathalie Debast van VVSG.   

Concreet zijn onderstaande de leefloonbedragen per gezinssituatie, zoals ook te lezen is op de website van de federale overheid (1 november 2023). De bedragen zijn onbelast.

Basisbedragen leeflonen, cijfers november 2023. Bron: POD Maatschappelijke integratie.

Bovenstaande bedragen zijn "basisbedragen", wat iemand in theorie maximaal kan krijgen. Afhankelijk van je situatie, kan dat bedrag nog lager zijn. "De wet verplicht het OCMW een berekening van de bestaansmiddelen te maken", legt Debast uit. "Het algemene principe is dat alle bestaansmiddelen in aanmerking worden genomen, behalve wat de wet uitdrukkelijk vrijstelt."

Zo worden kindergeld en studietoelage niet meegerekend, maar inkomsten uit arbeid of een deel van het spaargeld wel. "Wat er bijvoorbeeld kan toe leiden dat een alleenstaande uiteindelijk 800 euro leefloon krijgt, in plaats van 1.263,17 euro", aldus Debast.

Het leefloon zal niet hoger zijn dan bovenstaande, maar kan wel aangevuld worden via andere wegen. "Stel dat je moet huren op de private markt en er niet komt met je leefloon, dan kan het OCMW je een huur- of energietoelage geven", vertelt Debast. "Maar, iedereen kan hier een beroep op doen, niet alleen mensen met een leefloon. Ook een gepensioneerde zelfstandige kan naar het OCMW gaan om deze aanvullende steun aan te vragen."

Hoe zit dat met pensioenen?

Waar komt nu die 1.703 euro pensioen vandaan, het bedrag waar Ampe over spreekt? Dat is het bruto minimumpensioen voor alleenstaande zelfstandigen met een volledige loopbaan van 45 jaar, volgens de tarieven die golden in november 2023.  

Het uiteindelijke bedrag staat altijd in verhouding tot het aantal jaren dat men gewerkt heeft. Als iemand bijvoorbeeld 30 jaar gewerkt heeft, dan krijgt die 30/45 van het bedrag van een minimumpensioen.

Vergelijking gaat niet op

Bovendien is het volgens experten niet correct om leeflonen en pensioenen met elkaar te vergelijken. Nathalie Debast van de VVSG benadrukt dat Ampe appelen met peren vergelijkt. "Een gezin is niet hetzelfde als een alleenstaande. Een leefloon en een pensioen al helemaal niet. Het is fundamenteel onjuist om twee verschillende systemen uit onze sociale zekerheid te vergelijken door er per systeem een bedrag uit te pikken."

Zelfstandigen kunnen ook vermogen opbouwen om hun pensioen aan te vullen.

Stijn Baert - Arbeidseconoom UGent

Dit bevestigt ook Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent. "Bij een toekenning van een leefloon wordt rekening gehouden met je spaarcenten, dat wordt gezien als inkomst. Bij een pensioen is dat niet. Als zelfstandige kun je een vermogen opgebouwd hebben op basis van de winsten die je gemaakt hebt en dat spaargeld kun je combineren met het pensioen dat je van de overheid krijgt." 

Daarnaast merkt professor en pensioenexpert Marjan Maes (KU Leuven) op dat de bedragen die Ampe noemt, niet stroken met de realiteit. "Er zijn bijvoorbeeld zeer weinig zelfstandigen die een volledige loopbaan van 45 jaar uitdoen", vertelt ze. "De meesten hebben een gemengde loopbaan als werknemer en zelfstandige. Dat beïnvloedt het pensioen. Het gemiddelde brutopensioen van die groep was vorig jaar 1.417 euro. Het is zeker zo dat de link tussen bijdragebetaling en pensioenbetaling zwak is in ons land, maar de cijfers zo presenteren helpt niet echt om dat punt te maken."

Reactie Els Ampe:

Els Ampe laat aan VRT NWS weten dat ze de discussie over de vergelijking tussen leeflonen en pensioenen minder relevant vindt voor het punt dat ze wilde maken. "Het gaat er voor mij om dat mensen die werken of gewerkt hebben, altijd meer moeten hebben dan iemand die potentieel niet gewerkt heeft. Iemand met een leefloon kan gewerkt hebben, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Veel mensen met een leefloon ontvangen ook nog extra's. Dat wil niet zeggen dat het leefloon naar beneden moet. Het punt is dat mensen die hebben bijgedragen, meer moeten overhouden." 

 Conclusie: 
 
  • Op sociale media en in De Zevende Dag beweert Voor U-politica Els Ampe dat iemand met een leefloon maandelijks 1.707 euro krijgt, en een gepensioneerde alleenstaande 1.703 euro.
  • Dat klopt niet helemaal. 1.707 is het basisbedrag dat een mensen met een gezin ten laste kunnen krijgen. Het leefloon voor een alleenstaande is 1.263 euro.
  • De bewering van Els Ampe dat een leefloon 1.707 euro bedraagt beoordelen we als misleidend. Ook de vergelijking tussen een leefloon en een pensioen gaat niet op. Het zijn twee verschillende situaties (gezinslast versus alleenstaande) uit twee verschillende systemen van onze sociale zekerheid. 

Bekijk hier onze TikTok over de uitspraak van Els Ampe:

Videospeler inladen...

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen